Terug naar het overzicht

Welke route kies jij?

Na een heerlijke relaxte tijd in de Italiaanse Alpen reden we op een vroege ochtend richting Nederland. Nog voor de zon opging, vertrokken we. Na een paar uur werden we voor een keus gesteld. De keus die onze reis anders zou maken. De keus die ik heb ervaren als een groot cadeau, omdat hij me herinnerde aan een belangrijke les.

Wat zou jij kiezen met een lange reisdag in het vooruitzicht?
Een iets snellere route, of een route met panoramisch uitzicht?

Dat was precies de keus die ons gesteld werd onderweg. We kwamen net tussen de besneeuwde bergtoppen vandaan en daar flikkerde een matrixbord: Kies voor panoramisch uitzicht, of kies voor snelheid richting Bologna. In een split second moest de beslissing genomen worden. Dezelfde snelweg, maar een iets andere route. De route splitste zich in twee wegen.
Wat doen we? vroeg mijn man. ‘Je moet NU beslissen.’

Wat zou jij doen?

‘We zouden niet meer haasten toch?’ Dat was het thema van onze vakantie en we hadden twee weken kunnen oefenen.
‘Ok, we gaan voor panoramisch,’ riep Alex, terwijl hij de richtingaanwijzer naar links aangaf. En daar gingen we. En het bizarre was: we gingen alleen. De grote stoet auto’s voor en achter ons koos allemaal voor rechts, de snelle route. Al gauw reden we over een totaal lege snelweg. Het voelde bevreemdend. Wisten al die andere automobilisten iets wat wij niet wisten? Zouden we hier nu straks alleen ergens stranden? Of was het andersom: wisten wij iets wat de rest niet wist – namelijk dat een panoramisch uitzicht zeker tien minuten vertraging waard is? Hadden we de verkeerde keus gemaakt?
Precies op dat moment klonk er een geweldig lied door onze auto van Richard Walters, genaamd I won’t. Een lied dat Alex – die in zijn privéleven ook dj is (ja, je kunt hem inhuren voor feesten) – een paar jaar geleden had uitgezocht voor een van zijn playlists. En dat lied ging zo:

Slow down, try to breath in deep
Listen to the words I speak
Does it feel like your whole world’s fading?
Slow down, just slow down

Calling out for help, out for help
Waiting to save yourself, save yourself
From falling into deep, into deep
Stop running, stop hiding

I won’t let you down, my friend
I won’t let you fight alone
I won’t leave you in the cold on your own
I won’t let you down, my friend
Calm down, come and sit with me now
Pour out whatever is weighing you down
I’m here to hold you up again
Calm down, calm down

Daar reden wij dus over een compleet lege snelweg, met panoramisch uitzicht aan beide kanten. Halverwege kochten we een kopje koffie bij een benzinestation en dronken die aan de rand van de snelweg op, het was het mooiste terras van de hele vakantie en we hadden het gevoel dat we in een film waren beland.
Slow down. Vertraag.

Nee, je zult de boot niet missen. Je blijft niet alleen achter in de kou als jij niet meedoet met die versnelling waar je op dat moment geen behoefte aan hebt. Je krijgt kans om te luisteren naar het Leven zelf.

Kies de route van vertraging.
Natuurlijk hopen we jou daarbij te helpen, ook richting de zomer.

Hieronder vind je een paar van onze highlights op een rij.

  1. Wij hadden behoefte aan ruimte en nieuw perspectief, daarom gingen we naar de bergen. In tijden van onrust en chaos is het waardevol je diepere behoeften op het spoor te komen. Samen met breintrainer Erna Ebbers ontwikkelde ik daarvoor een avontuurlijke training, van hoofd richting hart. Lees hier meer over de training Rust in je hoofd. In vijf lessen nemen we je mee in een andere manier van denken. Voor mij werkten deze inzichten levensveranderend in mijn relatie en in het omgaan met dingen.
  2. De training ‘Rust in je hoofd’ ontvang je gratis wanneer je start met de online jaartraining. Een intensief traject met offline momenten, een individueel gesprek, een massage en een uitgebreid boekenpakket.
  3. De tentoonstelling Geloof in Geluk in de Koepelkathedraal Haarlem waaraan wij mochten meewerken is verlengd! Bezoek deze prachtige kathedraal. Op Hemelvaartsdag (26 mei) geef ik er een lezing… Je moet je wel even opgeven van tevoren.
  4. De kracht van rust wordt nog steeds enorm veel verkocht, we zijn dankbaar voor de vele reacties en acties die hieruit voortkomen. Mensen die echt durven stil te staan en van daaruit heel andere beslissingen nemen. ‘Voor het eerst sinds 25 jaar weer een kerk bezocht en bezig gegaan met mijn binnenkant,’ liet een lezeres weten. En een ondernemer nam een sabbatical op om er meer voor zijn gezin te zijn. En zo zijn er nog talloze voorbeelden en reacties die we binnenkrijgen. Samen leren we rusten… die wens komt uit en we verlangen naar groei in deze beweging. Sluit je aan en lees ook De kracht van rust en/of doe de online leesbeleving.
  5. Voel je welkom op de stilteretraites. In het najaar zijn nog een aantal plekjes vrij en we proberen nog voor de zomer alle retraites voor 2023 aan te kondigen. Nieuw is de extra retraite ‘Grip op je week’, die meer het karakter van een training heeft. Hierin ga je heel actief aan de slag met het grip krijgen op je agenda vanuit je waarden. Deze training kun je bijvoorbeeld ook vanuit je werk volgen. Alle retraites vallen binnenkort onder de KairosAcademy en hierover hoor je binnenkort meer.
  6. We starten binnenkort met een heel mooie maandelijkse abonnementsvorm vanuit de KairosAcademy… daarover hoor je binnenkort meer!

Voor nu: waar kun jij de komende tijd de vertragende route nemen?

Blijf op de hoogte

Het leven heeft al zoveel in zich, voordat wij er iets van ‘maken’.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.