Afrondtijd - maak het jaar rond
Herken je dat? Je rent de klok rond, richting de feestdagen en het nieuwe jaar. Hoewel je een nieuw (...)
Bij veel mensen staan rust en werk tegenover elkaar. Rust nemen helpt ons beter te werken – maar dat durven we vaak niet aan, bang dat ons werk eronder lijdt. Werk is een groot deel van onze identiteit geworden, daarom is het lastiger er afstand van te nemen. Maar ontdek: rust en werk zijn goede partners! In deze blog vind je vijf inzichten voor meer rust in je werk en je leven.
Er wordt steeds meer bekend over wat rust doet met ons brein. Een van de belangrijkste taken van onze hersenen is archiveren. Tijdens een korte pauze wordt ons systeem opgeschoond; nieuwe informatie wordt verwerkt en opgeslagen. Daardoor zijn de hersenen in staat om adequater te reageren vanuit een toestand in rust. Je langetermijndoelen krijgen weer de aandacht die je ze wilt geven: je kunt je beter concentreren. Het is goed om je te realiseren dat we ons maar een beperkt aantal uur per dag kunnen concentreren. De meningen over hoeveel uur dat precies is, verschillen: sommige onderzoekers noemen vier uur, andere zes uur geconcentreerde aandacht per dag (met pauzes ertussen). Meer uren werken maakt vaak minder productief.
Je innerlijk moet wennen aan stilte en rust. Net als met sporten kun je gewoontes aanleren die je helpen om rust in te bouwen in je dagelijkse bestaan. Zoals je je spieren traint om lichamelijk gezond te blijven, zo moet je innerlijk wennen aan rust en ruimte. Je kunt je hierin oefenen. Een goed startpunt is je ademhaling. Vaak halen we onbewust te snel en daardoor te oppervlakkig adem. Door bewust langzaam en diep in te ademen, ontspannen je spieren en krijgen je hersenen meer zuurstof. Hiermee kun je steeds opnieuw beginnen, letterlijk bij iedere ademteug – zo’n 20.000 keer per dag.
Rusten wordt vaak gedefinieerd als de afwezigheid van werk, niet als iets dat waarde heeft in zichzelf. Een definitie die voor de hand ligt, maar niet het hele plaatje schetst. Als het gaat om rusten, is de uitdaging niet dat we ons werk mijden, maar dat we een goede wisselwerking ontwikkelen tussen rust en werk. Deze wisselwerking ervaar je wanneer je bij het rusten een ander gedeelte van jezelf aan bod laat komen. Als je heel de dag achter je laptop zit, trek je erop uit, de natuur in, of je maakt iets met je handen. Zo worden andere hersendelen gestimuleerd; andere waarden komen tot bloei. Een voorbeeld is generaal Dwight Eisenhower: hij speelde golf en las detectives, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij opperbevelhebber was van de geallieerde troepen in Europa.
Voor je het weet beland je in een nieuw soort activisme: je maakt to do-lijsten en stappenplannen voor meer en andere pauzes. Je ziet het thema ‘rust’ als een werkproject en denkt vanuit je werkhouding. Niet onlogisch, maar je zult merken dat het niet gaat op die manier. Bedenk dat rust geen doel op zich is, maar een middel om uit te komen bij je hart, bij wie je bent en wat er voor jou toe doet. Stilte maakt je ervan bewust dat je onderdeel bent van een groter geheel. Alles komt weer in het juiste perspectief te staan. Je gaat nadenken over je waarden en wat je nodig hebt. Je herkent je intuïtie en leert om daaraan gevolg te geven.
Je kunt niet alles. Wanneer je gaat rusten, ontdek je dat je niet overal beschikbaar voor kunt zijn. Hierover kunnen we veel leren uit de benedictijnse traditie. Benedictijner monniken leven volgens een vast dagritme. Zo zijn zij beschikbaar voor meerdere zaken, zonder dat hun aandacht steeds versnipperd raakt. Benedictijnse kloosters zijn vaak gebouwd rondom een lege vierkante binnentuin. Dit noemt men ook wel de long van het klooster. De gedachte is dat wanneer je je van de ene naar de andere activiteit verplaatst, je langs een lege ruimte komt waar niets hoeft. Daar mag je simpelweg ontvangen.
Dit korte artikel is gebaseerd op het boek De kracht van rust, uitgegeven door Ten Have.
Wil je rust spelenderwijs leren ‘oefenen’ en als volwaardige partner in je leven inzetten dan ben je welkom bij de aanvullende trainingen. Die kun je volgen via je bedrijf (geef je op via je werkgever en gebruik je opleidingsbudget) of individueel.
Blijf op de hoogte