Terug naar het overzicht

Verfrissend liefhebben tijdens de feestmaand

Dit jaar zijn de feestdagen anders dan anders. Wij geven je een aantal aanwijzingen om een bijzondere verbinding aan te gaan. Liefde laat zich niet gevangenzetten. Ontdek nieuwe manieren van liefhebben.

Uit ervaring weet ik dat deze coronatijd zeer dubbele gevoelens kan oproepen.

Wij verloren onze (schoon)vader in deze periode – de tijd in het ziekenhuis en rondom de begrafenis was zo anders dan verwacht. Daarnaast moest ik leren omdenken als ondernemer: ruim zeventig procent van mijn bestaande inkomsten viel weg. Wanneer ik terugblik zijn het voor mij niet de verliezen die bovenaan staan in mijn herinnering, maar de verbinding die er was ondanks het verlies, of soms zelfs dankzij het verlies. De belangrijkste les die ik leerde, is dat liefde zich niet gevangen laat zetten in covid-pakken, achter mondkapjes en in coronaregels. Het kost ruimte om nieuwe manieren van verbinding te ontdekken, maar dan kun je verfrissend leren liefhebben! Deze manieren wil ik graag vasthouden in de toekomst.

1. Blijf je kwetsbaar verbinden, trek je niet helemaal terug.

In deze periode had ik mooiere gesprekken dan ooit – ook mensen die  normaliter veel voor elkaar leken te hebben, legden nu hun kwetsbaarheid open op tafel. Ouders durfden toe te geven dat het toch allemaal best wel lastig was met de opvoeding. In onze buurt kwamen op de buurtapp mooie initiatieven om buiten praatjes te maken, samen te dansen en worden er nu alweer plannen verzonnen voor de kerstdagen. Je buurt als familie – ik gun het iedereen. Daarom: denk deze feestdagen niet alleen aan je broer of zus ver weg, maar maak misschien ook een presentje of een lief berichtje voor iemand uit je buurt! Het begint met je kwetsbaar verbinden – vertel aan iemand waar je mee zit en vraag wat de ander nodig heeft. Stuur een bosje bloemen naar iemand. Trek je niet helemaal terug.

Van hieruit ontstond ook het bomenfeuilleton Een traan is als een bos. Een huilende ondernemer inspireerde mij en zijn tranen bemoedigen inmiddels honderden mensen. Je leest er meer over als je je aanmeldt bij het initiatief dat meerdere ondernemers steunt. Samen zijn we een bos… ondergronds verbonden door kleine lijntjes die je misschien niet direct ziet.

2. Kijk niet teveel nieuws…

Nieuws is voor de geest wat suiker is voor het lichaam: het verzadigt je kortdurend en zorgt voor een verhoogd cortisolgehalte in je bloed. Je lichaam raakt in een chronische toestand van stress. Nieuws kost veel tijd en maakt ons bovendien vaker passief dan actief. Lees deze periode dan ook liever een goed boek. Kies voor de diepte in plaats van de breedte en kies voor onderwerpen die nieuws-overschrijdend zijn en inzichten bieden voor elke tijd. Zo bouw je aan wortels die dieper gaan dan wat het moment brengt. Onderaan deze blog vind je een paar mooie tips voor boeken die gaan over rust en stilte – de moeite waard!

3. Grijp deze tijd van verandering aan om dat ene gekke te doen.

Misschien droom je wel eens over later. Als je later met pensioen bent, dan…

Maar later is nu. Mijn schoonvader was altijd gek met zijn boot en hij genoot ervan om daarmee bezig te zijn. Wat fijn dat hij deze hobby zo heeft uitgeleefd, hij wist ook niet dat hij aangereden zou worden. Je weet niet of je morgen ziek wordt, of je baan verliest. Waar wil jij echt graag aan bijdragen in je leven? Voor een vriendin van mij betekende dit dat ze haar busje ombouwde tot camper en er vaker op uitgaat in de natuur met haar kinderen. Veranderingen gaan het beste als je toch al in verandering zit – wat wil jij nog ontdekken in deze tijd? Deze periode is een tijd die je uitnodigt om meer te leren over rust en stilte. Wat als jij het leven niet onder controle hebt?

Voor je gezinssituatie helpt het boek Lucht in je gezin je daarbij.
En voor wat betreft werk: het lijkt soms wel dat dit in deze periode meer energie vraagt dan ooit. Hoe je daarmee kunt omgaan, ontdek je in mijn nieuwste boek De kracht van rust.

 4. Verbind je ook met mensen uit het verleden.

Priester Henri Nouwen zei ooit: Stilte brengt verbinding met eenieder tot stand, stilte brengt je in de wereld. Hij ontdekte steeds weer dat God hem juist op zijn schrale grond tegemoet kwam. In de kale onherbergzame stilte, waar je alleen bent onder een open hemel, zie je misschien opeens die ster weer schijnen. Net als de wijzen uit het Kerstverhaal: ze kwamen van ver en ze zochten een ster. Verbinding reikt verder dan de mensen hier en nu, je kunt je ook verbinden met zoekers uit het verleden – ik ben in levens van vroegere zoekers gedoken en ontdekte veel (h)erkenning.

In het gebedenboekje De dag met God citeer ik vele Godzoekers die stamelend hun gebeden uitspraken. Ze nodigen ons om samen op reis te gaan. Ga jij mee?

Zoek je een cadeau dat helpt de reis naar rust en ruimte te maken?

Dan geven we je hieronder een paar mooie tips. Veel mensen geven elkaar in deze tijd ook een boek cadeau door de brievenbus.

  1. NIEUW! De kracht van rust – acht tegendraadse leven over werk en het goede leven.

Dit boek helpt je een nieuwe mindset te creëren rondom rust. Ook uitstekend geschikt voor je (thuis)werk. Met rustverhalen van inspirators wereldwijd en veel feiten over wat rust met je hersenen doet. Ook kun je de bijbehorende 8weekse leestraining volgen. Prijs van het boek: €20,99

  1. De dag met God – gebedenboekje – inclusief mooie kaartenset van 5 stuks.

Bidden is aanschuiven aan de gedekte tafel van Gods voortdurende gebed voor ons. In dit boekje worden eeuwenoude gebeden afgewisseld met hedendaagse gebeden van oa. Rikko Voorberg, Jurjen ten Brinke Mirjam zelf. Als je even zelf de woorden niet meer weet in deze tijd, weet je dan verbonden. €20,99

  1. Het online bomenfeuilleton Een traan is als een bos – met gratis een papieren versie van dit boek.

Een bomenfeuilleton, wat is dat? Dit initiatief ontstond tijdens de eerste lockdown. Je ontvangt per mail zeven weken lang een klein gesprekje tussen een mens en een boom over levensvragen in deze tijd. Elke zevende dag ontvang je een lied van singer-songwriter Anne Don dat hierbij past. Ook kun je mee tekenen. Wil je daarvoor meer inspiratie, dan schrijf je je ook in voor de Teken7daagse met kunstenaar Andre Bikker. Samen vormen we op deze manier een bos. Het mooie is dat wanneer je voor december meedoet aan dit initiatief je gratis een papieren variant met mooie hardcover krijgt opgestuurd van een anonieme giftgever die dat iedereen gunt.

  1. Lucht in je gezin: een vrolijk hardcoverboek met meer dan 50 testjes, tekenopdrachten en speloefeningen voor je stille tijd met je kind.

In dit boek  leer je samen met je kinderen. Veel originele opdrachten voor jullie gezamenlijke stille tijd. Er zit een mooie online poster bij met tien leefregels voor een fijne gezinstijd… ook als je wat langer op elkaars lip zit.

  1. Boeken met een kleiner prijsje voor in de zak van Sint of om op te sturen. Werkboekjes rondom rust en balans met de volgende thema’s:

Deze boekjes kosten €6,50 per stuk en zijn er in zeven varianten. Je kunt ze bestellen via Boekenwereld, waar je ook mijn overige boeken kunt bekijken, zoals Koester je hart en het Stiltedagboek.

 

Blijf op de hoogte

Overal om je heen is ruimte als je je handen openvouwt. Kijk om je heen en adem de dag.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.