Terug naar het overzicht

Praktische tips voor een zomer vol ruimte – ook als het regent

Reikhalzend zien we uit naar vakantie – in deze tijd is dat voor velen nog meer dan anders de stip op de horizon. Dit kan ook stress opleveren, want dan mag je zomer niet ‘mislukken’.  Onderstaande aanwijzingen kun je altijd toepassen, ook als het regent!

1. Beoordeel de dag naar wat je zaait. Zaaien is even belangrijk als oogsten. Probeer jezelf erin te oefenen om vaker stil te staan bij wat je allemaal hebt gezaaid. Dat helpt je om je focus te verleggen van instant bevrediging naar een tevreden gevoel op de langere termijn; en dat geeft rust.

2. De powernap. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer je overdag 20 minuten slaapt, je je relaxter en energieker voelt, en bovendien ’s avonds beter slaapt. Ga na de lunch even liggen, zet een wekker op 20 minuten later, doe je ogen dicht en probeer of je kunt slapen. Lukt het niet, geen ramp. Even rustig liggen doet ook al veel.

3. Verdwalen is ontdekken. Plan een paar echte ‘verdwaaldagen’ in je agenda. Ga op stap zonder horloge en telefoon. Laat het ritme van je dag bepalen door de stand van de zon, licht en donker. Volg intuïtief je gevoel en bepaal samen of alleen de route die jij vandaag gaat wandelen, rijden of fietsen. Laat je verrassen door het onverwachte dat op je pad komt en ontdek opnieuw je nieuwsgierigheid en de ontdekkingsreiziger in jezelf. Maak bijvoorbeeld een John Muir Trek. Deze ontdekkingsreiziger nam miljoenen mensen mee in zijn boeken met meeslepende beschrijvingen van zijn trektochten. Een Muir Trek begint vaak vlak voor zonsopgang en eindigt na zonsondergang en is een tocht om je opnieuw met overgave en enthousiasme te verbinden met de natuur.

4. Reflectie op het goede. De zomerperiode is ook een periode waarin je ruimte hebt voor reflectie. Wat vond jij afgelopen jaar echt waardevol en waarvan kwam jij tot leven? Schrijf eens een paar herinneringen op en misschien ontdek je een rode draad, waarop je de komende periode kan doorborduren.

5. Laat de spiegel achterwege. Voor veel vrouwen is de zomer ook de tijd voor onzekerheid: ben ik wel mooi, slank en goed genoeg?
Besluit deze zomer eens wat minder in de spiegel te kijken of leef een week zonder spiegel. Ontdek jezelf in de ogen van een ander en het leven is mooier dan je dacht.

6. Doe de behoefte-check. Probeer voor je vakantie te bedenken waar je behoefte aan hebt. Als je hier even de tijd voor neemt en je zorgt dat die elementen in je vakantie zitten, kun je sneller ontspannen. Inventariseer ook binnen je gezin waar iedereen behoefte aan heeft. Dan weet je dat van elkaar en kun je elkaar daarin te tegemoet komen. Zeker wanneer je als gezin weggaat. Zelf heb ik bijvoorbeeld behoefte aan schoonheid, ik wil mooie dingen bekijken. Mijn dochter is dol op avontuur en mijn man heeft behoefte aan erkenning voor het harde werk dat hij in het afgelopen jaar heeft gedaan. Vaak hebben gezinnen het erover dat de ene naar stadje A wil en de ander naar stadje B. Toch gaat dat vaak niet over die plekken, maar over behoeftes. Als ik behoefte heb aan schoonheid en ik geef mijn dochter avontuur, wil ze echt wel mee naar mijn stadje, en als ik mijn man erkenning geef, vindt hij het ook niet erg als ik nog een keer een winkel in ga.


Onderstaande tips staan in de lijst van de meest ontspannen bezigheden:

  1. Lezen – Wij weten nog wel wat boekentips!
  2. Tijd in de natuur doorbrengen – Wil je leren van de bomen, kijk dan eens hier.
  3. Op ontdekkingstocht – Op weg naar leven vanuit rust met deze audioguide.

Heb je behoefte aan verdieping en een bijzonder mooie invulling van je zomer? Op deze website vind je verschillende initiatieven waardoor je rust leert en beleeft. Meer informatie over retraites vind je hier.

Blijf op de hoogte

Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op (boer Jan)

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.