Vijf gouden tips uit de bestseller De kracht van rust
Wie veel werkt, mag veel rusten. In De kracht van rust onderzoek ik waarom rust het beginpunt van (...)
Kwetsbaarheid maakt het leven mooi. Denk aan een kleine baby, een kwetsbare bloem nog in de knop, jong groen dat net uit de aarde opkomt. Instinctmatig voel je dat kwetsbaarheid beschermd dient te worden. Dit geldt ook voor onze persoonlijke kwetsbaarheid. Wanneer je die erkent en de ruimte geeft, doet je dat goed. In dit artikel vind je vijf handreikingen om je kwetsbaarheid te omarmen.
In het boekje De kleine prins ontdekt de hoofdpersoon de aard en het belang van kwetsbaarheid. Alleen de dingen waarvan je de kwetsbaarheid verdraagt, leer je kennen. Mensen hebben geen tijd meer iets te leren kennen. Ze kopen dingen kant en klaar in de winkels en verlangen een snel resultaat, maar dat vervult hun hart niet. Een rups heeft tijd nodig om te veranderen in een vlinder en wurmt zich de cocon uit wanneer hij daarvoor klaar is. Niet eerder.
Zou jij je kind meenemen naar een saai kantoorgebouw waar het dag in dag uit rustig op een stoel moet zitten, zonder enige afleiding? Zou jij je kind weigeren om buiten te spelen? Toch is dit wat veel volwassenen doen met het kind in zichzelf. Het kwetsbare kind dat wil spelen, verwonderen en onderzoeken, snoeren ze de mond. Maar bedenk: het kind in jezelf brengt je op plekken van spelende verwondering. Vergeet het niet te beschermen.
Wanneer voel jij je kwetsbaar? Wat is dan meestal je eerste intuïtieve reactie? Vaak is dit verdoven, vermijden, vluchten of vechten. Probeer in een kwetsbare situatie eens op een andere manier te reageren, door te verbinden, te verlangen, te vervullen, te verwonderen, of te vertrouwen. Zie welke behoefte schuilgaat achter je primaire reactie en verwoord je verlangen. Het is goed om je te realiseren dat je altijd een keus hebt.
Je kwetsbaar voelen en dat ook aan iemand anders laten zien, is als het openen van de poort van je stad. Besef dat je jouw poort soms ook mag sluiten, bijvoorbeeld om op adem te komen of je voor te bereiden op een nieuwe fase. Denk aan een kreeft: wanneer hij verschaalt: zoekt hij een beschutte plek waar hij de oude schelp afgooit en ruimte neemt om een nieuwe schelp te maken. Dit proces duurt enkele dagen. Zo hebben we soms ook ruimte nodig om – bij wijze van spreken – afscheid te nemen van een oude ‘jas’ en een nieuwe aan te doen.
Kwetsbaarheid heeft alles te maken met communicatie. Onderken je behoeftes en geef die eerlijk aan. Wanneer je communiceert vanuit behoeftes en wensen in plaats van verwachtingen en eisen, ontstaat er ruimte. Dit geldt voor communicatie tussen mensen, maar ook voor de communicatie in je eigen hoofd!
Meer lezen over het kind in jezelf en het omarmen van je kwetsbaarheid? Lees het boek Leven is leren.
7 onverwachte aanwijzingen voor onderweg. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. Meer informatie vind je hier.
Blijf op de hoogte