Terug naar het overzicht

Leven is leren – zojuist verschenen

31 maart verschijnt het nieuwe boek Leven is leren. Zeventig praktische levenslessen voor onderweg. Een leven lang mogen leren is een medicijn tegen het streven. Leer met ons mee!

Tell me, I will forget.
Show me, I will remember.
Involve me, I will understand.

– Confucius

Levenslessen leren we in de tussentijd van het leven, zoekend naar richting, betekenis en zin.
Laten we niet alleen de toppen vieren, maar ook de tussentijdse stappen, want het leven is de reis. Het boek Leven is leren maakt levenskunst praktisch in zeven thema’s met zeventig haalbare lessen.

Bestel het boek hier.

We delen vijf inzichten uit het boek Leven is leren rondom het thema balans. In het boek worden deze inzichten verder uitgewerkt.

  • Ga naar buiten, verruim je perspectief

Wanneer je naar buiten gaat, merk je hoezeer je deel uitmaakt van een groter geheel. In je brein ontstaat een gevoel van ontzag; er komen stoffen vrij die zorgen voor verbondenheid en kalmte. In welke zaken van je leven heb jij een breder perspectief nodig? Hoe kun je de buitenlucht hierbij inzetten? 

  • Laat jezelf vullen tot je overloopt

Ken je de verschillen tussen een kanaal en een reservoir? Een reservoir wacht totdat het vol is om vervolgens over te lopen. Zo deelt het zijn water natuurlijkerwijs uit, zonder op te drogen. Door je op te stellen als een reservoir, houd je het langer vol. Waardoor raak jij gevuld? Hoe kunt je dat steeds weer inzetten? 

  • Zaai – deel je geld, inzicht en talenten

Wie leeft met open handen, vindt momenten om te zaaien in levens en situaties. Als je alles voor jezelf houdt, raak je verkrampt. Welke rijkdom heb jij ontvangen om weer door te geven?

  • Zet je zintuigen aan het werk

In deze haastige maatschappij raken je zintuigen ‘verstopt’. Vaak merk je het aan je spieren, die zitten dan helemaal vast, op slot. Maar juist door aandachtig te proeven, te ruiken en te voelen merken we dat het leven dat ons is gegeven, goed is. Hoe kun jij vandaag je zintuigen aan het werk zetten?

  • Schenk de wereld wie jij bent

Wat je niet hebt, kun je niet doorgeven. Als je blijft geven van wat je niet hebt ontvangen of van wat niet in jou zit, raak je opgebrand. Wees realistisch in wat wel en niet bij jou past. Een appelboom geeft appels, geen peren. Wat is jouw natuurlijke manier van ontvangen en geven?

Meer lezen? In het boek Leven is leren vind je 70 praktische lessen uitgewerkt voor het leven onderweg.

Blijf op de hoogte

Gehaastheid maakt kunstenaars en heiligen kapot (Abt Christopher Jamison)

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.