Vijf gouden tips uit de bestseller De kracht van rust
Wie veel werkt, mag veel rusten. In De kracht van rust onderzoek ik waarom rust het beginpunt van (...)
Het boek De kracht van rust. 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven verscheen bij Uitgeverij Ten Have. De inhoud bleek ik een grote behoefte te voorzien – en werd verkozen tot beste spirituele boek van 2021. Je kunt het boek via deze website bestellen, of koop het in je plaatselijke boekhandel. Vijf praktische lessen voor deze tijd.
De lessen uit De kracht van rust zijn actueler dan ooit. Het boek bevat vele verhalen van rustzoekers wereldwijd. Zij doen je voor hoe je rust toepast – juist middenin de chaos! Leer van rapper Typhoon, bisschop Ancelimo, ontwikkelingswerker Jane Acheloi, bergbeklimmer Katja Staartjes en nog vele anderen.
Voor de thuiswerkers (die balans tussen werk en privé verloren zien gaan)
Thuiswerken is topsporten – wanneer je maar achter elkaar doorgaat, gebruik je continue je ‘aandachtsspier’ en die kun je maar beperkt inzetten op een dag! In de topsport moet je soms een stap terug doen voor rust om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen zetten. Bergbeklimster Katja Staartjes, die als eerste Nederlandse vrouw de Mount Everest beklom, weet er alles van. Ze vertelt in De kracht van rust over het basiskamp, waar je elke keer weer naar moet terugkeren, wil je de top überhaupt kunnen halen. Uit onderzoek blijkt dat we 52 minuten geconcentreerd kunnen werken en daarna verslapt onze aandacht. Wil je de aandachtsspier gezond houden, neem dan voldoende rustpauzes. In de achtweekse leesbeleving die bij het boek hoort, word je daar dagelijks mee op weg geholpen overigens. Maar begin maar eens met wat vaker gewoon even uit het raam te staren.
Voor de nieuwsverslaafden (die elk nieuw splintertje nieuws op de voet volgen)
Wat suiker is voor het lichaam, dat is nieuws voor de geest. Elke keer een nieuwsfeitje is elke keer een shot dopamine. Daar word je op den duur niet gelukkiger van. Paniekverhalen zorgen voor een stortvloed aan cortisol en je lichaam raakt in een chronische toestand van stress. De Zwitser Rolf Dobelli (1966) pleitte ooit voor het opzeggen van je kranten abonnement en een stop op nieuwsgaring in je leven. Wie zich onthoudt van nieuws heeft minder verstoring, meer tijd, minder onrust, diepere gedachten en meer inzichten. Volgens Dobelli versterkt nieuws onze denkfouten vaak omdat het zoekt naar goedkope verklaringen voor gebeurtenissen, terwijl sommige dingen niet te verklaren en te begrijpen zijn. Hoe kun je dan wel omgaan met het nieuws? Kies een of twee onderwerpen waar je echt wat meer van wilt leren en verdiep je daarin. Lees het liefst een goed boek en kijk waar jij een lichter, vrijer en liefdevoller mens van wordt.
Voor de somberaars (die het einde van de wereld nabij zien)
Jij bent niet alleen. Somberen is van alle tijden en het einde van de wereld is al vaak voorspeld. En zo is ook de zoektocht naar rust en ruimte middenin alle misère al van alle eeuwen. Wijsgeren, predikers en filosofen hebben zich er het hoofd al over gebogen. Beter is een handvol rust dan twee vuisten vol gezwoeg en najagen van wind, zei wijsgeer Prediker uit de Bijbel al. Dus ja, misschien bereid jij je op alle mogelijke manieren voor op het einde der tijden. Maar vergeet daarbij dan niet te rusten en te genieten van hen die je lief zijn. Schenk de wereld je waardigheid in plaats van je somberheid. Besmet je omgeving met kalmte in plaats van met haast.
Voor de eenzamen (die zich afvragen of iemand hen nog wel ziet staan)
Nee, eenzaamheid is niet weg te redeneren. Daar zitten diepe behoeftes achter waar je naar mag leren luisteren. Echte hulp bieden, is luisteren naar de ander. Zo luisteren dat de ander zichzelf voelt ’thuiskomen’ en zijn of haar verhaal weer op het spoor kan komen. Jij bent niet minder waard als je je eenzaam voelt. Je kunt ook naar jezelf leren luisteren – want vaak verdoven we onszelf bij eenzaamheid. Op de tweede trede van rust en stilte gaat het over de struikeling en de chaos in je leven. Durf onaf te zijn, leren Keltische kloosterlingen ons. In het boek kun je zien dat bekende mensen als rapper Typhoon hun eenzaamheid soms ook verdoofden. Toen ze ernaar leerden luisteren, bleek er leven na de pijngrens. Maar soms moet je daar eerst S.O.S voor roepen. Blijf niet alleen zitten met je eenzaamheid!
Voor de hoogvliegers (die nu opeens een tandje minder moeten, of alle zeilen moeten bijzetten)
Beoordeel de dag naar wat je zaait in plaats van wat je oogst. Voor sommige mensen biedt deze crisis nieuwe kansen, maar voor anderen is de ‘oogst’ voorlopig even voorbij. Neem deze periode ruimte om te bedenken wat jij wilt zaaien en geef je zaadje dan stap voor stap water. Er bestaan geen onmogelijke tijdsplanningen, wel onmogelijke doelstellingen. In De kracht van rust staan wonderlijke verhalen van mensen die heel klein durfden te hopen en dromen – in rust – en die nieuwe werelden ontdekten.
Meer weten over het boek en de online leestraining die daarbij hoort?
Ontdek onder deze knop hoe dat werkt… je kunt daar ook een gratis seminar volgen.
Zij lazen De kracht van rust:
Deze inspirerende persoonlijke tekst is rijk, bemoedigend en uitnodigend. Aandachtig te lezen, traag en rustig zoals een monnik door de kloostergangen schrijdt. Het boek nodigt je uit naar de innerlijke werkplaats te komen, daar waar je je soms alleen waant maar niet bent. Een prachtboek op hartsniveau!
Prof. dr. Gabriël G. Anthonio
Dit inspirerende boek is een echte uitdaging voor vele professionals. Nuchter en tegelijkertijd een aanmoediging tot vertrouwen in meer dan alleen de ratio.
Bart van der Vegte, adviseur publieke sector
De kracht van rust brengt mij naar de trage vragen van mijn leven en ons bestaan. Niet alleen wijst het boek naar je oneindige binnenwereld, maar richt een mooie blik naar buiten om van anderen te leren. Zo is rust geen kunst, maar een levenswijsheid!
Minella van Bergeijk, Directeur Tear Nederland
Dit boek is een ode aan rust en ontspanning. Zo nodig in de huidige digitale tijd met constante veranderingen.
Katja Staartjes, atlete, bergbeklimmer en trainer.
Prachtige bloemlezing aan inspiratie om jouw persoonlijke rustmomenten vorm te geven in deze hectische tijd.
Arthur Reuvers, directeur van de Stoutgroep
Blijf op de hoogte