Terug naar het overzicht

Moedig leven: vier praktische handreikingen

Bij ‘moed’ denken we al snel aan overwinnen, er iets van maken, presteren ondanks tegenslag. Meestal worden die verhalen ook verteld in boeken en op podia. Maar echte moed toon je vaak op het moment dat jij dingen uit handen geeft. Er is namelijk moed voor nodig om verloren te zijn. Om te zeggen: ik laat het varen, ik weet het niet meer. In dit artikel vind je vier praktische handreikingen rondom moed.

  1. Door wat of wie laat jij je opjagen?

Het vergt moed om onder ogen te zien waar en door wie jij je laat opjagen. Om je vervolgens te richten op datgene wat jou liefdevol trekt. Je bent geen slaaf, maar een vrij mens. Begin je dag met dit besef en keer er steeds weer naar terug. Richt je op wat liefdevol trekt. Hoe voelde jij je afgelopen week? Wil je moedig leven, dan is het goed je bewust te worden van je houding. Vaak rennen we door het leven, onbewust waarom we dat zo doen. Word je opgejaagd of aangetrokken?

  1. Ontdek de juiste levensvragen

Een simpele vraag kan een heel nieuwe ruimte openen. Wij leven in een cultuur van antwoorden en oplossingen. We denken dat dit het snelst en meest efficiënt werkt. De kunst ligt in het vertragen en ontdekken welke vraag er nu eigenlijk werkelijk voorligt. Dat is best eng, want: je had al zoveel vragen en dan krijg je er nog eentje bij! Toch leidt het stellen van de juiste vraag tot diepere dimensies en nieuwe wegen.

  1. Kom je eigen thermiek op het spoor

Vogels leren ons iets over moedig leven in vertrouwen.  Ze bereiken grote hoogten en leggen ongelofelijke afstanden af omdat ze zich durven overgeven aan thermiek. Neem de arend. Deze vogel kan zo’n 500.000 kilometer per jaar vliegen en behaalt snelheden van 50-80 kilometer per uur. Een storm overleeft hij door boven de storm te gaan vliegen; hij laat zich door de wind tot duizelingwekkende hoogtes tillen. Wil je moedig zijn? Ontdek dan jouw thermiek en stijg af en toe even boven de situatie uit.

  1. Schommelstoeltest

Waar wil je later met een glimlach aan terugdenken? Met het klimmen van de jaren, glipt schoonheid naar binnen. Je gaat vaak met mildere ogen naar dingen kijken. Je kunt meer lachen om je fouten. Mocht je een gezonde tachtigjarige worden, welke herinneringen zou jij dan willen hebben? Bedenk eens dat je met een kop thee of koffie in een schommelstoel op de veranda zit. Misschien komen je kleinkinderen langs, of een kind uit de buurt. Welke dingen zou je dan in je leven gedaan of gelaten willen hebben en wat wil jij dat kind dat naast je zit meegeven? Waarin wil jij moed getoond hebben?


Meer lezen over moed, hoe je jouw eigen thermiek ontdekt en hoe je de juiste vragen stelt? Lees het boek Leven is leren: 7 onverwachte aanwijzingen voor onderweg. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. Meer informatie vind je hier.

Blijf op de hoogte

Gehaastheid maakt kunstenaars en heiligen kapot (Abt Christopher Jamison)

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.