Terug naar het overzicht

Moederdag: schenk je hart moederlijke aandacht

Moederschap is niet alleen weggelegd voor de vrouwen die kinderen kregen. Je kunt het veel breder zien. 

De moeder staat symbool voor zachte aandacht die we elkaar kunnen schenken. Ook kun je je hart moederlijke aandacht geven, zegt de bekende monnik Anselm Grün.

‘Stop nou eens met rondrennen om stil te worden’, vertelt de Duitse monnik. Het Duitse woord ‘still’ heeft ook te maken met ‘stillen’, dat betekent ‘stillen, bevredigen, voeden, zogen’. Een moeder geeft haar kind borstvoeding, brengt de baby die schreeuwt van de honger, tot bedaren. Zo mag jij je eigen ziel, die innerlijk luid schreeuwt, kalmeren.

Wanneer je niet meer rondrent, doet de honger van je hart zich gelden. Je hart heeft voeding nodig. En dus, zegt Grün, mag je moederlijke aandacht geven aan je hart, om het tot rust te laten komen. Veel mensen zijn bang om zich bezig te houden met hun rumoerige hart. Ze zoeken liever afleiding door van hot naar her te rennen. Maar hun hart blijft schreeuwen. Het wil geen afleiding. Het heeft liefde nodig. Het wil gekoesterd worden.

Koestering

Koester je hart – het blijkt dat heel veel mensen dit enorm lastig vinden. Het bleek uit de vele reacties die ik ontving na het schrijven van het boek met de gelijknamige titel. Hoe doe je dat dan, je hart koesteren? Ben je dan niet veel te veel met jezelf bezig? Speciaal daarvoor ontwikkelden wij de trainingen, waarin je op ontdekkingstocht gaat met deze vragen. Hoe gun jij je jezelf? Hoe blijf je dan toch in verbinding met anderen? We maken de reis naar binnen en kijken naar de gewoontes die jij op dit moment hebt aangeleerd – zijn ze helpend om in verbinding met God, jezelf en de ander te komen? Misschien is de term God je vreemd, laat je daardoor niet afschrikken. Iedereen kan komen zoals hij is, God wordt niet aan je opgedrongen. We staan stil bij wie jij werkelijk bent, zonder dat je maar iets ‘doet’. Hoe kun je daarin leren ‘zijn’ en ontdekken dat de actie dan vanzelf komt, zonder dat je hoeft te streven?

Extra cadeau

Speciaal voor moederdag stoppen we deze week bij de aanmeldingen voor de online jaartraining iets extra’s  in het retraitepakket, naast de korting van 100 euro die tot en met moederdag geldt – laat je verrassen.

Sommige moeders kregen het jaartraject vorig jaar van hun partner cadeau, zoals Ester: ‘Ik geniet al een jaar lang van dit prachtige cadeau van mijn man. Het is pure aandacht voor mijn eigen ziel en dat zou ik iedereen aanraden.’ ​Niet alleen voor moeders dus, maar voor iedereen die wil leren om moederlijke aandacht aan haar of zijn ziel te geven, en daarmee aan de wereld om hem of haar heen.

Meer weten: bekijk dan het introductiefilmpje.
Of doe de gratis welkomstles op www.training.mirjamvandervegt.nl.
Hier vind je ook een factsheet met alle ins en outs over de training.

Andere moederdagtips
Misschien is het voor jou op dit moment niet haalbaar, zo’n uitgebreide training, maar wil je wel iemand verrassen.
In de webshop vind je verschillende mooie cadeaus. Nieuw is de de Ademreeks met 7 boekjes. Maar ook het prachtig teer vormgegeven bidboekje De dag met God wordt veel cadeau gegeven.  Of natuurlijk de bestseller De kracht van rust, met of zonder training.

Blijf op de hoogte

Overal om je heen is ruimte als je je handen openvouwt. Kijk om je heen en adem de dag.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.