Terug naar het overzicht

Moederdag: moeder van jouw talent!

In ieder mens ligt een vrucht verborgen. Iedere vrouw is een moeder, of ze nu wel of geen kinderen heeft. We zijn allemaal moeders van de talenten die ons gegeven zijn. Wanneer we ze laten opgroeien en loslaten, gebeuren er bijzondere dingen!

Afgelopen weken trokken we met onze VW-busje door de Spaanse Pyreneeën. De zon stond hoog aan de hemel, de grillige rotsen naast ons toonden hun mooiste schaduwen. Naast ons was een meer. Of dat wat een meer had moeten zijn. De rivier stond droog.

Beklemming
In mijn buik hoopte zich iets samen. ‘Ik wil het dichterbij zien,’ zei ik tegen mijn man. En zo reden we niet veel later over de droge bedding.  Heel in de verte stond nog een eenzame avonturier, midden in het droge meer, maar voor de rest was het doodstil. Zover we konden kijken, lagen er keien. Op één of andere manier voelde het angstaanjagend. Waar waren de vissen? Waar was het sprankelende water? Later hoorden we dat de plaatselijke bevolking dit gevoel van beklemming deelde. De plaatselijke kajakshops hadden hun deuren gesloten – er was geen water meer om tot een weg te maken. Waar zou dit eindigen?

Overleven
Met vele vragen stond ik de volgende morgen op en trokken we de bergen in waar de ooit machtige watervallen waren veranderd in kleinere stroompjes. Maar ook daar zou het gauw opgedroogd zijn, werd ons verteld. Ondanks die gedachte, was het er prachtig. Misschien wel mooier dan ooit, omdat je wist dat het uniek was dat je hier aan water zat.

Er stond een oude boom langs de stroom. Verdord bloemblad met zaad erin viel van de boom in de stroom van het water. Ik keek er verwonderd naar. De boom stond daar maar en liet kostbaar zaad los. Het werd nu nog meegenomen door de stroom en zo zou de boom overleven, op allerlei plekken waar de boom niet van wist.

Maar wat als de stroom opdroogde?

Het antwoord kwam in de vorm van een windvlaag die de overige blaadjes meenam, over het rotsige pad waar we net overheen geklommen waren. Adelaars hoog in de lucht zweefden op de thermiek van die wind.

‘De boom zaait wat hij heeft zolang het mogelijk is,’ mompelde ik. Het gaf me verlichting te zien hoe ongenaakbaar de boom daar stond. Mijn lievelingslied zat in mijn hoofd: streams in the wasteland, geschreven en gezongen door Anne Don. Een lied waarin het gaat over zaaien. Zaai iets kleins en er zullen stromen in de wildernis zijn.

Zaaien
Eenmaal weer beneden ontving ik een bericht van singer-songwriter Anne Don – alsof ze wist dat ik haar lied in mijn hoofd had! Ze had iets bijzonders te delen, vertelde ze in een spraakbericht. Het lied streams in the wasteland had voor iets bijzonders gezorgd en ik was daar mede debet aan.

Ik had haar aangemoedigd het lied te schrijven voor het bomenfeuilleton Een traan is als een bos. Zij had het lied geschreven. Het kwam in het tvprogramma Bid, Bedank, Bewonder terecht, waar geweldige regisseur Janny Fijnvandraat er iets heel moois van had gemaakt. Een vrouw uit Oekraïne werd diep geraakt door het lied. Zij besloot om zaad te gaan zaaien in het verwoeste Kiev, met dit lied in haar achterhoofd. Stuk voor stuk plantte zij daar zaadjes en liet het ons weten.

Ik werd warm van binnen en alles viel op zijn plaats. Ieder mens in bovenstaande ketting was moeder geweest van zijn talent. Ieder mens had durven zaaien van wat hij te geven had.

Ik zaaide bemoediging bij Anne.
Anne zaaide een lied.
De regisseur zaaide haar talent om er beeld aan toe te voegen.
En de vrouw uit Kiev besloot te doen wat nog in haar macht lag om te zaaien.

Wat eruit voortkomt weten we niet, net zoals de machtige boom boven op de berg.
Maar er is gezaaid.

Moederschap: piekeren of zaaien?
Met de toenemende droogte kunnen we ons druk maken over de oogst. We kunnen ons afvragen of we in verdord land wel zullen overleven. Maar wat hebben we aan piekeren?

Wat wij mogen doen, is zaaien. Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst.
Wees een moeder van je talent, laat het groeien en laat het dan los met de stroom of met de wind.
Er zullen stromen in de wildernis zijn.

Fijne Moederdag!

Wil je het lied beluisteren?

In het programma Bid, bedank, bewonder werd het uitgezonden. Je kunt het lied vinden vanaf 14.00 minuten, of je kunt natuurlijk het hele programma bekijken.


Wil je Moederdag vieren, op wat voor manier je ook moeder bent? Een aantal suggesties van ons:

  1. Het boek Leven is leren kent zeventig haalbare kleine levenslessen om te zaaien.
    Het mooi nieuws: een maand na verschijning zijn we al bezig met de tweede druk!
  2. Het boek De kracht van rust zaait rust in je leven.
  3. Leren van bomen? Bekijk onze lessen rondom bomen.

 

   

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Overal om je heen is ruimte als je je handen openvouwt. Kijk om je heen en adem de dag.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.