Een prachtige nieuwe website, je bestemming mogen uitleven; dat klinkt toch geweldig! Wist je ook dat ik bijna ben gestopt met al deze mooie dingen? Ik neem je graag mee naar de rafelranden van het succes.

Vijf jaar geleden sprong ik in het diepe. Na een lange burnout  waarbij de dokter verzuchte dat ik nooit meer een boek zou schrijven, was ik overeind gekrabbeld en wist ik: als ik wil leven, moet het roer om. Cold turkey zei ik mijn baan op en schreef het boek Koester je hart. Het werd een bestseller. Ik heb nooit de droom gehad om ondernemer te worden, maar naarmate ik mijn kleine en grote dromen met vallen en opstaan begon uit te leven, ontstond er vanzelf een onderneming. Ik genoot van de inhoud van wat ik deed, maar niet van het ondernemerschap.

Een greep uit de uitdagingen:

 • Als journalist had ik altijd een goed salaris gehad, maar nu kon ik niet rondkomen.
 • De dromen die ik kreeg waren namelijk groter dan mijn portemonnee. Ik ging de boer op om investeerders te zoeken en was ik dus ook nog fondsenwerver. Ik leefde van wonder naar wonder. Dat is minder leuk dan het klinkt. Een wonder volgde bij mij vaak op een crisis. Bovendien gebeuren wonderen meestal 1 voor twaalf.
 • Toen mijn man hartklachten kreeg, viel hij weg als mijn vaste steun en toeverlaat in allerlei praktische zaken.
 • Als publiek figuur krijg je van alles over je heen. Ik werd vanwege activiteiten meerdere malen bedreigd en moest daar aangifte van doen. Ook mijn gezin werd bedreigd.
 • Daarnaast waren er nog de gewone ondernemersuitdagingen als computercrashes, wanbetalers, mensen die hun afspraken niet nakwamen… en het feit dat je geen gewone collega’s hebt. Ik was trainer, spreken, schrijver, lichtvrouw, geluidsvrouw, administratief medewerker, marketeer en ga zo nog maar even door.
 • Ik geloof in de inhoud van mijn werk, maar ik geloofde niet in mijzelf als ondernemer. Sterker nog: ik was ten diepste bang voor succes; wat als het succes mij eenzaam zou maken? En met dat ik dat dacht was ik al eenzaam. Want he, ondernemerschap, daar kies je toch zelf voor? Dus wat zeur je nou? Je mag in je bestemming wandelen, dus waar jij over praat zijn luxeproblemen.

Stoppen
Neem je leiderschap op je, werd er geroepen door coaches. Een zinsnede waar ik niet zoveel mee kon. Het leiderschap dat me werd voorgeleefd, ging vooral over uiterlijk leiderschap en ik voelde dat het antwoord daar niet lag.
Ik wilde stoppen. Ik lag er wakker van.
Ik besloot een jaar alleen maar bezig te gaan met innerlijk leiderschap – en daarop volgde nog een jaar.  Het was een weg van worstelen en weer bovenkomen. Gelukkig wist ik vanuit mijn tijd in burn-out wat hielp.  Stil zitten bij God op een bankje, ergens in het veld – en ontdekken dat onaf zijn oké is. Mijn tekorten werden aangevuld – als ik er kwetsbaar over was en durfde te vragen en soms totaal onverwacht. Een voor een kwamen ze op mijn pad.

 • Vrijwilligers die me kwamen helpen met de organisatie.
 • Ondernemers die samen met mij mijn financiële situatie onder de loep namen en mij les gaven in gezond ondernemerschap.
 • Een adviesraad van wijze mensen die mij maandelijks bijstonden met raad en daad en me aanmoedigden om goede plannen te toetsen, ervoor te bidden en ze op papier te zetten.
 • Giftgevers die zeiden: ‘Jij stopt niet, wij zorgen dat je niet onder de brug komt.’ Er kwamen enveloppen door de bus – giften uit betrokken harten.
 • Structurele gebedsondersteuning.
 • Kantoren waar ik in mocht werken, werkplekken.
 • Nieuwe doelgroepen retraite-bezoekers en lezers.
 • Mensen die aanboden mijn boeken te vertalen.
 • Ik mocht mee als ambassadeur van Tear naar Oeganda. Die reis veranderde mij van binnen. De ontmoeting met de veerkrachtige mensen daar heeft mijn hart genezen van een depressie die op de loer lag.

Wonder
Het was bizar: het werk groeide de diepte in, terwijl ik mezelf vaak gebroken voelde. Ik ontving talloze getuigenissen op papier en via mail. Die zegen was een gift, zo voelde ik dat. Pure genade. Deze website is een wonder. Niet om wat erop staat, of omdat hij er mooi uitziet, maar omdat wat hier staat, gaat over heel veel mensen die hun leiderschap op zich namen. Leiderschap is namelijk niet voor enkelen weggelegd, in een volgende blog vertel ik je daar meer over.

Ik verlang ernaar om samen met jou je QS te ontdekken. Het is niet de Q van James Bond. Nieuwsgierig waar die QS dan wel voor staat? Blader de website dan even door en ga mee op avontuur naar je hart.

Mirjam