Het staartje van de winter zorgt bij velen voor vermoeidheid. Wanneer je je langdurig chagrijnig of lusteloos voelt, heb je dan een burn-out of is er iets anders aan de hand? Lees over de vier kenmerken van een burn-out en meer over schapen en olijven. 

Een burn-out heb je niet zomaar; het gaat meestal een langdurige periode van steeds maar over je grenzen gaan aan vooraf. Dat gaat zo geleidelijk dat je vaak niet eens doorhebt; voor veel mensen komt een burn-out dan ook vaak bij verrassing. De vier kenmerken bij burn-out – je hebt ze dan alle vier:

  1. Verlies en energie: lichamelijk, mentaal en emotioneel voel je je uitgeput.
  2. Verlies aan zelfvertrouwen: je raakt van jezelf vervreemd, vind jezelf niet veel meer waard.
  3. Cynisme: je denkt en spreekt negatief over jezelf, de ander, je werk en de samenleving.
  4. Verminderde effectiviteit: je wordt trager, kan je niet meer concentreren, vergeet dingen, je begint dingen uit te stellen, maakt onnodige overuren…

Wanneer je niet al deze kenmerken herkent en je toch vermoeid voelt, kan er ook iets heel anders aan de hand zijn. In de winter hebben veel mensen last van een tekort aan Vitamine D. Ga dus regelmatig naar buiten! We zitten gemiddeld 21 uur van de 24 uur per etmaal binnen, terwijl we zijn gemaakt als buitenmensen. Vitamine D vind je ook in de Bijbel: richt je elke dag tot het Licht der wereld en je ontvangt Dunamis kracht: de sterkste vitamine D die er bestaat.

Rust vanuit de schaapskooi
Je hoeft niet per se een overvol programma te hebben om burn-out te raken. Zo raakte oud herder Sjoerd ooit burn-out op de hei tussen de schapen. Samen met Sjoerd maakte ik een tiendelige vlogserie vanuit de schaapkooi om je bewust te maken van goede gewoontes van rust. Wie is ingeschreven (gratis) bij de Leestafel krijgt de vlogserie cadeau bij het boeken van onderstaande retraites. 

QS Midweek in Italië – 21-25 mei
Tijdens de Stiltemidweek in Italië wordt je tekort aan vitamine D zeker aangevuld! Je ontvangt ruimte, een gratis massage van een professionele masseuse, elke dag een meergangendiner met olijfolie uit eigen gaard, lezingen, meditaties, proeverij van wijnen en locale producten, wandelingen. Kortom: jij wordt helemaal in de watten gelegd zodat je weer in verbinding kunt komen met jezelf en God. De tien weken na de midweek ontvang je de gratis vlogserie uit de schaapskooi. We beslissen half maart of deze reis doorgaat, dus geef je voor die tijd op.  

QS Stilte-5-daagse Doorn 29 augustus – 2 september
Vind je Italië te ver weg, dan ben je ook welkom in Doorn. Deze vijf dagen staan in het teken van keuzes maken & focus.  Kiezen is namelijk essentieel om uit een crisis te raken. Deze vijf dagen kies je #oneword voor het nieuwe seizoen en ontdek je de leefregels die je daarbij gaan helpen.  Met een schilderdag olv Andre Bikker in de prachtige bostuin, lezingen, meditaties en een workshop olv Wilma Poolen – volpension. De tien weken na de 5-daagse ontvang je de gratis vlogserie uit de schaapskooi. Opgave en meer informatie. 

De retraites zijn ook geschikt voor mannen en echtparen! Wij zien er met ons team naar uit je te ontmoeten.