Soms moet de stilte doorbroken worden en daarom hing ik deze week voor het televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde de vlag uit voor Nawrous. Dit vlagmoment haalde de uitzending helaas niet. Op deze plek geef ik Nawrous graag de ruimte die hij verdient!

Nawrous is één van de leden van de kring met wie ik wekelijks samenkom om te eten. Een jonge Afghaanse jongen die wees is en lange tijd op straat leefde. Nawrous is in geen enkel land welkom. Niet in Nederland, maar ook niet in Afghanistan: hij heeft voor geen van beide landen documenten. Bovendien is hij al een tijd christen, wat het helemaal onmogelijk maakt om terug te keren. Er zijn hier in Utrecht en in Nederland overigens meer mensen die al jaren zo leven, zonder enig toekomstperspectief! De organisatie STIL zet zich in voor hun rechten.

Opgepakt
Een maand geleden werd Nawrous opgepakt op straat omdat hij geen papieren kon laten zien. Hij werd naar Schiphol afgevoerd en kwam daarna in het detentiecentrum in Zeist terecht, waar ze hem wel negen maanden kunnen vasthouden. Omdat de overheid hem niet kan terugsturen naar Afghanistan, zullen ze hem over bepaalde tijd gewoon weer op straat zetten. Terug bij af.

Geen bestaansrecht
Nawrous zit gevangen omdat hij geen bestaansrecht heeft. De regels van de wereld zorgen ervoor dat hij geen plek heeft waar hij mag zijn wie hij is. Het is absurd! Toen ik daarom werd gevraagd om voor het programma Geloof en een Hoop Liefde om de Domtoren van Utrecht te beklimmen en daar een vlag voor iemand uit te steken, wist ik direct voor wie. Voor Nawrous: we wachten op hem. Bij ons in de wijk Kanaleneiland is hij welkom.

Ruimte
Vroeg in de morgen na ruim 350 traptreden ging de vlag voor hem uit, maar hoe wrang: juist dit gedeelte haalde de uitzending niet! Er was te weinig ruimte. De klok die ik luidde voor onthaasting zat wel in de uitzending. Stilte kreeg voorrang, maar deze keer was ik daar niet gelukkig mee. Gelukkig stelde het programma mij het volledige item ter beschikking – met vlagmoment. Hier kun je alsnog de beelden die de uitzending niet haalden bekijken.

Neem wat ruimte vandaag voor Nawrous. Denk aan hem en bid mee dat er recht gedaan wordt in zijn kromme situatie. Wij wachten op hem, hier in Kanaleneiland.
Wachten jullie mee?