Hoe ver kun jij kijken? Richt jij je blik op alles beneden en dichtbij of kijk je verder?Wij zijn het vaak verleerd om naar de horizon te kijken en daarom wordt onze wereld kleiner.

Ga eens een middag op een terras zitten en kijk naar de mensen om je heen. Hoe houden de meeste mensen hun hoofd? Het merendeel loopt met gebogen nek; gefocust op dat wat er binnen vijf meter binnen handbereik ligt.

Vrede in een sloppenwijk
In een sloppenwijk in Kaapstad ontmoette ik eens een oude vrouw die mij hierop attendeerde. Ze had alle reden om naar de grond te kijken; ze was haar kinderen en kleinkinderen verloren aan Aids en woonde in een schamel golfplaten hutje. Toch straalde ze vrede uit. Volgens haar was dat omdat ze keek naar de horizon. Elke dag zag de daar de zon opkomen en neergaan. Elke dag richtte ze haar blik naar boven en het maakte haar een blijer mens. Ik zal deze vrouw nooit vergeten en gaf deze moeder Moria een ereplekje in de roman Schaduwvlucht.

Wat gebeurt er als je naar de horizon kijkt:
Er komt stilte in je hoofd. Als wij mensen dingen in ruimte zien, wordt onze ziel vanzelf stil. Het is alsof al onze redeneringen begrijpen dat zij al die ruimte in de verte niet kunnen opvullen en op de vlucht slaan.
– Je ballast wordt minder zwaar. Het is bewezen dat mensen die een focus hebben in de verte zwaardere lasten met meer gemak kunnen dragen. Ze weten waar ze heen gaan en ze weten zich onderdeel van een groter geheel.
– Je ziel groeit. Wie zich focust op de ruimte, in plaats van op de inperkende situatie, wordt ruimhartiger.
– Je leven krijgt diepte en nieuw perspectief. Een horizonlijn geeft perspectief en diepte aan een beeld. Als jij je leven oppervlakkig vindt, ga dan eens ‘tekenen’ met dieptelijnen en zet een stip op de horizon. Als vanzelf krijgt je leven meer diepte.

Hoe doe je dat; naar de horizon kijken:
-Oefen heel praktisch een dag of drie door niet naar de grond te kijken, maar met je hoofd omhoog te lopen.
– Kijk niet alleen naar de fysieke horizon, maar ook naar de geestelijke horizon. Welk perspectief heb jij?
– Durf de horizon in jezelf en de ander te zien: ben jij een beperkt wezen, of heb je meer in je dan je kon vermoeden, een horizon breed?

Ik wens je een dag vol ruimte!