Vijf gouden tips uit de bestseller De kracht van rust
Wie veel werkt, mag veel rusten. In De kracht van rust onderzoek ik waarom rust het beginpunt van (...)
Liefde heeft veel te maken met het ervaren van je bestaansrecht. Je kunt met je hoofd weten dat je bestaansrecht hebt en je toch niet geliefd voelen. Wanneer het draait om liefhebben, ben je vaak zelf je grootste slavendrijver. Ook al zeggen anderen dat je het waard bent, toch klinken er stemmen vanbinnen die je waardeloos verklaren. Die stemmen zijn als innerlijke dammen die de stroom van liefde – die er eenvoudigweg is – tegenhouden. Hoe kun je die liefde (meer) ervaren? In dit artikel vind je vijf handreikingen.
Jezelf vergelijken met anderen is het recept voor een onrustig leven waarin je weinig liefde ervaart. Wanneer onze eigenwaarde afhangt van het ‘verslaan’ van anderen en altijd de beste willen zijn, worden we juist onzeker en angstig. Competitie en verkeerd vergelijken zorgt ervoor dat we anderen gaan zien als struikelblokken. Daardoor voelen we ons minder verbonden met anderen. We willen geliefd zijn, maar bereiken het tegenovergestelde.
Neerzitten bij wie je bent, is een daad van liefde. ‘Neerzitten bij wie je bent’ betekent komen zoals je bent, op dat moment, hoe je je ook voelt. Het betekent ook dat je de tijd gebruikt waarvoor die bedoeld is. Als je rust, rust je; als je werkt, werk je. Doordat je tijd leert te respecteren begin je de cirkel van het leven te herkennen. Na fases van hechting en intimiteit volgt er vaak een afscheid omdat alle relaties zich vernieuwen, net zoals de natuur zich vernieuwt. Vanuit rouw over het afscheid ontstaat vanzelf nieuwe betekenis.
Relativeren betekent dat jezelf of je probleem in een breder perspectief plaatst. Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee het probleem of jouw behoefte verdwijnt. Je plaatst jezelf in een milde ruimte waarin je jouw emoties en behoeften niet kleiner maakt, maar juist naar bovenhaalt en ernaar kijkt, zonder dat het je beangstigt en je meteen in de paniek schiet. In deze ruimte kijk je met mededogen met en mildheid naar jezelf of de ander en kom je jezelf of de ander op het spoor.
Bernard van Clairvaux (1090- 1153) zei: ‘Wat zou het baten, wanneer je, naar het woord van de Heer, alles zou winnen, maar jezelf verliezen zou? Ja, wie met zichzelf slecht omgaat, wie kan er dan goed voor anderen zijn? Denk er dus aan: gun je jezelf. Wees er net als voor anderen ook voor jezelf.’
Wanneer je je waarden kunt uitleven – op welke plek dan ook – voel je van binnenuit leven stromen en borrelen. Wil je iemand liefhebben? Zoek uit wat zijn waarden zijn en stimuleer hem om deze uit te leven. Wie leeft vanuit zijn waarden is gelukkiger, heeft betere relaties en presteert meer.
Je kunt je waarden op het spoor komen door jezelf de volgende vragen te stellen:
Meer lezen over waarden, je jezelf gunnen en tijd nemen voor de cirkel van het leven? Lees het boek Leven is leren. 7 onverwachte aanwijzingen voor onderweg. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. Meer informatie vind je hier.
Blijf op de hoogte