Terug naar het overzicht

Tien leefregels voor elke dag

Holy Island aan de noordoostelijke kust van Engeland trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Het liefelijke eiland – alleen te bereiken met laagtij – kent een bewogen geschiedenis. Ooit was het letterlijk besmeurd met bloed, maar door de terugkomst van enkele moedige monniken kwam het land opnieuw tot bloei. Er woont nog steeds een Keltisch aandoende gemeenschap, die ik in een aantal van mijn boeken aanhaal.  Hier delen zij hun tien leefregels.

DSC_9649

De community van Aiden and Hilda is gesticht door de Ray Simpson (76). Hij woont in een klein huisje op Lindisfarne, Holy Island (Gaelisch: Le’n dis fearann: land met God). Vanuit zijn tuin heeft hij prachtig uitzicht op het kasteel dat op de punt van het eiland staat. In de grazige weiden rondom het kasteel begon hij twintig jaar geleden aan zijn avontuur. Op een gure oudejaarsnacht bivakkeerde hij als pelgrim op het eiland. De onrust joeg hem vanuit de pub naar buiten, richting een koeienstal. Hij zocht God. In deze stal kreeg hij een visioen: ‘Ik werd door elkaar geschud, als of er in mijzelf een aardbeving was. Een bizarre psychische sensatie. Toen hoorde ik diep in mij een zachte stem: Ik wil geen kerken met ballast, maar kleine gemeenschappen waar saamhorigheid heerst. Ik zoek naar mensen met ruimte in hun hart.’ Na deze ervaring is Ray niet meer hetzelfde en hij gaat zoekend op weg naar manieren om deze stem te gehoorzamen. Het resulteert in de gemeenschap van Aiden and Hilda, die wereldwijd op acht continenten actief is. Eenvoudige gemeenschappen met tien principes voor een Way of life. Hij schreef er meer dan dertig boeken over; hieronder een samenvatting.

De drie leven gevende principes van de community:

 1. Eenvoud: We gaan niet voor hebzucht, maar hebben de bereidheid om alles weer terug te leggen in de handen van de Schepper.
 2. Zuiverheid: We geven ons over aan God en zijn beschikbaar, open en genereus.
 3. Gehoorzaamheid: We luisteren aandachtig naar Gods stem.

 

Hun tien leefgewoontes daarbij: 

 1. Levenslang leren. We leren ons leven lang en stoppen niet met leren. Leren doen we onder andere door de Bijbel te bestuderen, creatief bezig te zijn en ook daadwerkelijk te leven wat we leren.
 2. Geestelijke reis. We delen ons geestelijke proces regelmatig met een soulfriend en wandelen samen met Jezus. We nemen regelmatig tijd voor stilte, bezinning en reflectie. We gaan ook daadwerkelijk op pelgrimage om van anderen te leren.
 3. Ritme in werk-bidden-spelen. We genieten van een gezond ritme in werk en leven. Werk is een gave van God en dat houden we zo door niet over te werken, we nemen ruimte om God te aanbidden en ontdekken nieuwe creatieve manieren om dat te doen. Hiervoor nemen we genoeg rust en ruimte om te spelen.
 4. Geestelijke oorlogsvoering. We onderkennen dat er naast de natuurlijke wereld een geestelijke wereld is, waar strijd is tussen goed en kwaad. We zijn op een positieve manier betrokken in de strijd, en strijden voor het goede, voor zover het in onze macht ligt.
 5. Eenvoudige levensstijl. We oordelen niet over anderen, zijn blij met Gods goede gaven en delen hier vrijmoedig van. We zijn gastvrij en doen afstand van overbelasting en stress als leefstijl.
 6. Zorg voor de schepping. De schepping is goed gemaakt; we respecteren het en herstellen waar mogelijk. We vieren Gods aanwezigheid in al het geschapene.
 7. Genezing brengen voor gebroken mensen en gebroken land. We zegenen het land en de mensen die ziek en gebroken zijn. We bidden om genezing en heelheid. Hierbij geven we toe dat we afhankelijk zijn van Christus kracht. Onze eigen kracht is niet voldoende.
 8. Openheid voor Gods Geest. We stellen ons open voor Gods Geest en leren naar Hem luisteren. We besteden aandacht aan onze innerlijke stilte en bevorderen de gave van profetie: we moedigen het aan dat woorden van God worden doorgegeven aan elkaar.
 9. Eenheid. We vermijden wat verdeeldheid brengt onder mensen en zoeken naar eenheid. We zien onszelf als pelgrims die samen op weg gaan. We hebben berouw over de verdeeldheid tussen kerken onderling en zoeken naar aanknopingspunten om opnieuw tot verbinding te komen en herstel te brengen.
 10. Missie. We spreken ons uit voor armen en zij die zonder invloed zijn. We zetten ons in voor gerechtigheid. We verzetten ons tegen de valse leer door lief te hebben, goed te argumenteren, te bidden en Gods kracht te laten zien. We overwinnen het kwade door het goede.

Meer lezen? Ga naar De kracht van rust.

holy island Marijke beekman 2 DSC_9141 DSC_9490

Foto’s: Marijke Beekman

Blijf op de hoogte

Overal om je heen is ruimte als je je handen openvouwt. Kijk om je heen en adem de dag.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.