Afrondtijd - maak het jaar rond
Herken je dat? Je rent de klok rond, richting de feestdagen en het nieuwe jaar. Hoewel je een nieuw (...)
Mediteren met de Bijbel is een prachtige manier om je ziel tot rust te brengen. In verschillende boeken en online trainingen maken we gebruik van de Lectio Divina – dit is een manier van bijbellezing die afkomstig is uit de kloostertraditie. In deze blog wat meer achtergronden over deze vorm van mediteren.
Bij mediteren brengen we de waarheid van ons hoofd richting ons hart en onze wil. Je leest de tekst dan langzaam en meerdere malen met de bedoeling om de wijsheid uit de tekst tot je te laten doordringen. Slow reading is tegengif voor de snelheid waarmee we alles tegenwoordig tot ons moeten nemen. Het woord mediteren is verwant aan het woord medere, wat genezen betekent. In de stilte is er ruimte om Gods waarheid op te nemen in je onrustige hart en kan je hart genezen.
Je hoeft niet per se een gelovig mens te zijn om te mediteren met de Bijbel. Wanneer je nieuwsgierig bent naar God en de wijsheden uit de Bijbel, is dit een prachtige manier om kennis te maken.
Voordat je aan je meditatie begint
1. Kies een goede plek.
2. Bepaal hoe lang je deze meditatie wilt laten duren. Langer blijven zitten kan altijd, maar probeer de tijd die je met jezelf hebt afgesproken ook echt vol te houden.
3. Ga zitten op een manier waarop jij je concentratie kunt vasthouden. Een meditatiebankje kan hierbij helpen.
De meditatie zelf
Stilstaan bij het licht
Aan het begin van elke meditatie breng je jezelf in Gods licht en aanwezigheid door een tekst over het licht uit te spreken. Het is mooi hierbij symbolisch een kaars aan te steken. Zo lang de kaars brandt, duurt jouw meditatie. Het licht houdt jouw aandacht gevangen.
Stilstaan bij je eigen hart
Het is lastig om een tekst ontvankelijk te lezen als je lichamelijk en geestelijk nog erg onrustig bent. Ga daarom aandachtig zitten en word je bewust van je houding en ademhaling. Breng je lijf tot rust door een paar keer heel diep in en uit te ademen. Adem Gods liefde in en adem alle onrust uit. Vertel God eerlijk hoe je er op dit moment bij zit. Breng alle woorden in je hoofd bij hem. Kom zoals je bent, niet zoals je zou moeten zijn.
Stilstaan bij Gods Woord
Lees en overpeins het aangegeven Bijbelgedeelte. Welk woord of gedeelte springt er voor jou uit? Roept de tekst jou tot iets op? Ervaar je wellicht irritatie of weerstand bij een gedeelte wat je niet kunt loslaten? Als de tekst je niet direct aanspreekt, kun je je ook inbeelden dat jij bij de beschreven gebeurtenis aanwezig bent. Waar sta je, wat zie je en wat valt je op? Als er niets is wat je opvalt, hoef je niet naar iets te grijpen. Lees de tekst nogmaals en wees eerlijk als er niets is. Als je de aangegeven tekst te lang vindt, kun je hem altijd inkorten.
Stilstaan en rusten bij God
In dit gedeelte ga je bidden met de Bijbeltekst. Leg de gedachten die jij over de tekst had aan God voor en geef daarna zijn stem ruimte door stil te worden en neem hier echt de tijd voor. Aan het begin kan dit gedeelte misschien gekunsteld aanvoelen, maar naarmate je oefent, zul je merken dat het makkelijker wordt om stil te zijn. Betrek al je zintuigen in deze stilte; wat doet deze ruimte zonder woorden met je kijk op dingen, met je gehoor en met je smaak- reuk of tastzin?
Monniken adviseren drukke mensen om langer stil te zijn dan minder drukke mensen. Dit is oefenen in contemplatio: rusten bij God.
Gedeelde gedachten
Dit gedeelte kun je lezen na je eigen tijd met de Bijbeltekst. Samen ontdekken we de diepte, hoogte, lengte en breedte van wie God is. In dit gedeelte geef ik meestal een open vraag, stiltespreuk of opdracht mee voor de dag die komen gaat. Je kunt dit gedeelte ook lezen als je niet zo goed weet wat je uit de Bijbeltekst moet halen, als voorbeeld van hoe het zou kunnen. De uitdaging blijft om zelf met de tekst bezig te gaan. Tenslotte zit de wijsheid vooral in Gods levende woorden verborgen.
Vanuit de stilte de wereld in
Als je een kaars aangestoken hebt, vergeet de vlam dan niet te doven! Met dat je de kaars uitblaast, neem je het licht symbolisch mee de dag in. Neem bewust tijd voor deze afsluiting. Het gebed dat wordt genoemd, is een suggestie en grijpt vaak terug op de gedeelde gedachten. Je kunt ook je eigen gebed uitspreken.
De lectio divina’s vind je terug in:
Het Stiltedagboek – 365 meditaties over liefde en rust voor elke dag
Herademen met de Psalmen – 40 meditaties met de Psalmdichters
Onder de Bomen – Online stiltemeditaties over 49 Bijbelse Bomen
QS Online Stiltetraining – ook hierin zijn de meditaties opgenomen.
Geef je nu op voor Onder de bomen – de 49 nieuwste Lectio Divina’s over 49 Bijbelse bomen.
Aanvullend hierop kun je een Teken7weekse volgen.
Blijf op de hoogte