Terug naar het overzicht

Kiezen uit vertrouwen

Kiezen is sterven, want je laat iets achter. Er is geen nieuw leven zonder breking. In de nacht van Witte Donderdag deed Jezus het voor: hij koos voor de liefde en liet daarmee zijn oude vertrouwde leven los. Hij stierf. Hij gaf zich over in vertrouwen, met angst en beven. Hij koos. 

Kiezen is vooruitgaan in plaats van blijven dralen. Ook al overweldigt de situatie je wellicht. De keuze nodigt je om in het onbekende te stappen. Hoe kun je kiezen met vertrouwen?

  1. Geef je over

Herken je dat, dat je helemaal ‘in je hoofd’ zit? Je wikt en weegt, maakt schema’s met voor- en nadelen, je zet alles nog eens op een rijtje… Maar eigenlijk weet je vaak al welke keuze je gaat maken. Je lijf weet het eerder dan je hoofd. Neem je lijf mee in je keuzes. Jezus gaf zich over met lijf en leden. Zijn keus voor liefde, was niet slechts een keuze met het hoofd. Jezus zweette bloed, zo bang was hij voor wat komen ging. Hij drukte die angst niet weg, door te vechten of te vluchten, maar bracht deze gewoon op het speelveld. ‘Hier ben ik,’ zei hij tegen God, zijn Vader, ‘laat er maar gebeuren wat gebeuren moet.’ De angst was er, maar kreeg hem niet in zijn greep.

  1. Maak de keuze

Juist het niet kiezen maakt je als mens vaak ongelukkig. Je probeert met alle winden mee te zeilen en aan alles mee te doen, maar door al dat hollen en vliegen kun je niet meer focussen en raak je jezelf kwijt. Maak daarom keuzes. Wat maakt jou tot een vrij mens in plaats van tot een slaaf? Probeer het ook te zien als een experiment: een pad ontstaat door erop te lopen. Als je een keus maakt, kun je verder, een deur door; je ontdekt nieuwe weidegrond. Kiezen gaat makkelijker wanneer je je bewust ben van je visie. In onze trainingen ontwikkelen we samen met jou een poolster, waarop je kunt navigeren. Wanneer je weet waar je vandaan komt en wie je bent in het hier en nu, worden de keuzes vaak helderder. Jezus wist waarvoor Hij gekomen was. Daarom kon hij kiezen.

  1. Neem afscheid van niet-gekozen opties

Wanneer je kiest, ben je als een boom die op één plek gaat staan en beslist om daar te wortelen. De andere plek komt beschikbaar voor iets of iemand anders. Een keuze voor een bepaalde opleiding – bijvoorbeeld – betekent automatisch dat je andere opleidingen niet gaat doen, of in ieder geval niet op dit moment. Het is goed om van de andere opties bewust afscheid te nemen. Dit kost tijd en kan rouw veroorzaken; neem die tijd.

  1. Laat je keuze wortelen

Kiezen is één ding, maar vervolgens bij je keuze blijven – dat is nog weer van een andere orde. Er kan tijd overheen gaan voordat de gevolgen van je keuze zichtbaar worden in je leven. De keuze die je hebt gemaakt, is als een boom die je hebt geplant. Je geeft hem ruimte om te wortelen. Het kan best zijn dat die boom het eerste jaar nog geen vrucht draagt; veel gewassen bloeien pas een jaar nadat je ze een plek hebt gegeven in de grond. Werk (in heel kleine stapjes en vastberaden) aan nieuwe gewoonten die verband houden met jouw keuze. Zo laat je je keuze wortelen.

Ik wist: door mijn keuze zou ik verliezen
ieder ander verlokkend bestaan.
Ik heb dan maar niet gekozen
en het leven is voorbijgegaan.
(J.C.Bloem)


We organiseren meerdere retraites en trainingen rondom dit thema.

  1. De retraites die we organiseren helpen je te kiezen voor rust. De 5daagse eind augustus gaat specifiek over het thema ‘kiezen’.
  2. Meer lezen over kiezen?  Lees het boek Leven is leren. Dit boek is het praktische vervolg op de bestseller De kracht van rust. 
  3. De online jaartraining leert je de reis naar binnen te maken en van binnenuit te kiezen.

Blijf op de hoogte

Het leven heeft al zoveel in zich, voordat wij er iets van ‘maken’.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.