Terug naar het overzicht

Vier manieren om te niksen – ontdek de beleving van rust.

De meeste mensen willen minder opgejaagd leven, maar hoe haalbaar is dat? En hoe pas je rust nu heel praktisch toe in je leven, zonder dat het weer een extra taak op je to-do-list wordt? Vier manieren delen we graag met jou.

De aanwijzingen die we je geven, hebben allemaal te maken met beleving. Want uit onderzoek blijkt dat datgene dat je ook daadwerkelijk meemaakt, het beste blijft hangen. Wijsgeer Confucius zei het ooit zo:

Tell me, I will forget
Show me, I will remember
Involve me, I will understand

Deze aanwijzingen vind je onder andere terug in het nieuwe boek De kracht van rust. Niet voor niets delen we in dat boek veel mooie ervaringsverhalen van mensen, naast alle kennis over wat rust met je hersenen doet. En bovenstaande uitspraak is ook precies de reden dat we bij het boek een 8weekse online training hebben opgezet die je kunt volgen via app of email, maar daarover later meer.

  1. Stap in een verhaal

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Besef goed dat wanneer je wilt leren rusten, je dat het beste samen kunt doen. Alleen samen leren we goed rusten. Je hebt aanmoedigingen van anderen nodig die tegen hetzelfde aanlopen. Geef elkaar toestemming om pas op de plaats te maken. Ik herinner me een zakenpartner die mij inhuurde voor een evenement. Ik had een pittige tijd achter de rug en aan het begin van de dag nam ze me even apart: ‘Jij hebt toestemming om 80% van jezelf te geven… wees wat mild voor jezelf,’ sprak ze me toe. Dat raakte me diep – ik voelde me daardoor zo op mijn gemak dat deze dag automatisch een topdag werd, ook qua prestatie. Want als je niet boven je toppen hoeft te presteren, kun je starten met liefhebben. Daarvoor zijn we bedoeld als mensen. In het boek lees je daarom alle ervaringsverhalen van mensen juist op dit punt; in de online training ontmoet je ze in het ‘echt.’ Want niet alleen jij worstelt met de thematiek van rust – we zijn er om elkaar aan te moedigen!

  1. Gun jezelf een reis

Heb jij ook een takenlijst die eigenlijk gisteren al af had moeten zijn? En loop je daardoor steeds achter de zaken aan? Er staan nog wat mooie dingen die jij echt zou willen ondernemen, maar als je eenmaal met je benen omhoog zit, ben je zo moe dat daar ook niet veel van terecht komt.

Gun jezelf een reis en begin met kleine stapjes vanuit verlangen. Een open reflectievraag per dag kan je daarbij helpen – daarom krijg je in de 8weekse training dagelijks zo’n reflectiemoment aangeboden. Het antwoord op zo’n vraag kan namelijk je hele perspectief veranderen. Toen ik gisteravond nadacht over mijn meest waardevolle moment van de dag en ik dat moest beschrijven, werd ik echt warm van binnen. Een organisatie bracht appels langs voor het goede doel. Absoluut niet rendabel, helemaal niet prestatiegericht – maar juist zij brachten kleur aan mijn dag. Als ik daar nu meer van zou willen, hoe geef ik dat dan ruimte in mijn agenda? Als ik dan op reis ben in mijn leven, wil ik meer oog hebben voor die kleine richtingaanwijzers die mijn pad omgooien. Dan ontdek je de mooiste vergezichten!

  1. Gun je hersenen een reminder

Hoe vaak kijk jij per dag op je to-do-list of denk je aan wat er allemaal nog moet gebeuren vandaag? Juist – we besteden vaak veel hersencapaciteit om onszelf te herinneren aan wat er allemaal nog opgelost moet worden. Zou het niet fijn zijn als je je hersenen minstens zo vaak herinnert aan het feit dat je even een pauzemoment mag nemen?  In de apptraining bij het boek krijg je – als je dat wilt – per dag drie vriendelijke duwtjes in je rug (‘nudges’) die je herinneren aan je goede voornemen meer rust in te plannen.

  1. Durf onaf te zijn

Durf onaf te zijn. Het feit dat alles steeds maar ‘af’ moet, maakt ons slavendrijvers voor onszelf. Maar wees relaxed: het is nooit af! Zie het leven als een spel dat maar voortduurt – van een spel wil je toch ook niet dat het ‘klaar’ is? Soms nemen we onszelf heel erg serieus als het gaat om onze to-do-list. Als je dan toch zo serieus bezig bent, neem rusten dan ook wat serieuzer. Het helpt mij persoonlijk om vaak naar de geweldige plaat onderaan deze blog te kijken als ik weer eens doordraaf. En dan te bedenken dat deze vrouw 14 kinderen heeft en geen wasmachine. Kijk even naar deze vrouw en ga in gedachten even bij haar zitten, al is het maar 1 minuut. Glimlach naar je to-do-list. Die is er straks ook nog wel.

Wil jij je hersenen een dagelijkse reminder geven, samen op weg gaan in een verhaal en bemoedigd worden, ook al ben je onaf? Wij zijn al begonnen aan deze reis, samen met de makers van de app  bij het boek De kracht van rust. De eerste gebruikers zijn enthousiast en we zouden graag ook met jou op weg gaan.

Bekijk de korte video van Krijn, de man achter de app, waarop de training draait. Hij plant door het meedoen aan de training inmiddels maandelijks een Eisenhowerdag. Meer daarover vind je in de training zelf.

 

Blijf op de hoogte

Door de stilte kijk je verder dan je ogen

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.