Nieuw: Audioreis De Binnenkamer - op reis naar rust
Wees welkom bij Audioreis De Binnenkamer. In deze podcastserie gaan we samen op reis naar je (...)
Wie veel werkt, mag veel rusten. In De kracht van rust onderzoek ik waarom rust het beginpunt van een rijk en verzadigd leven is, in plaats van het sluitstuk. Leiders wereldwijd geven het goede voorbeeld en delen hun inzichten. Een moedige leider zet rust op de agenda en raakt verrast over wat er dan gebeurt. Vijf gouden inzichten uit het boek.
Er bestaan veel misvattingen over stilte en rusten. Zo zijn er velen die denken dat ze geen rust en stilte nodig hebben. Ik weet daar alles van, want ik was een van hen voordat ik in een burn-out belandde. Rust en stilte leken me iets voor introverte mensen, maar dat bleek een misvatting. Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met de beide benen op de grond en brengt je op een heel nieuw avontuur; de reis je hart in. Hierdoor kom je meer in verbinding met jezelf en de ander en vergroot je je gebied op geheel nieuwe wijze. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde.
Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daarvan heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar vier uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener die mijn agenda behoorlijk op zijn kop gooide. Vaak deelde ik mijn agenda in op minimaal acht uur met concentratie en was ik gefrustreerd wanneer dat niet lukte. De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen. Op die manier kun je aandacht gebruiken voor de juiste synergie en zal het juist meer energie opleveren in plaats van dat het energie vreet.
Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert. Je geeft wat jij hebt en niet wat jij niet hebt. Wanneer jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Want wie altijd maar bereikbaar is, wordt uiteindelijk onbereikbaar.
We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekend stond om zijn dutjes. Dit inzicht kun je ook gebruiken vlak voordat je het podium op moet. Ga niet alles nog een keer in je hoofd ‘stampen’, maar neem even rust. Datgene dat van binnen is opgeslagen, blijft door rust beter hangen.
De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei boer Jan ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Houd op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek. Benedictijnse monniken lopen vervolgens langs een ‘leeg vierkant’ naar de viering – zelfs hun architectuur is gericht om het nemen van ruimte. De les: houd tijdig op en zoek wat lege ruimte tussen je werkzaamheden door. Zo veranker jij jouw bezieling, in plaats van dat deze langzaam wegsijpelt in de haast. Want haast maakt kunstenaars en heiligen kapot.
Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken en richt je op wat je mocht zaaien. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst wordt je geschonken. Wanneer het gaat over spreken, wees dan ook niet alleen gefocust op het resultaat. Zaai je woorden en ontdek wat er soms jaren later nog van terugkomt.
Meer lezen? Dat doe je in De kracht van rust waar ik je meeneem langs acht tegendraadse lessen door middel van verhalen en wetenschappelijke feiten over wat rust met je hersenen doet. Bij het boek is een leesbeleving gemaakt, zodat jij gedurende de dag wordt gestimuleerd de rust te nemen met reflectievragen en onthaastingsmomenten.
Ontdek boek, gratis seminar en online leesbelevingen.
De lessen uit De kracht van rust zijn actueler dan ooit. Het boek bevat vele verhalen van rustzoekers wereldwijd. Zij doen je voor hoe je rust toepast – juist middenin de chaos. Leer van rapper Typhoon, bisschop Ancelimo, ontwikkelingswerker Jane Acheloi, bergbeklimmer Katja Staartjes en nog vele anderen.
Inleiding – wat is werk, wat is rust?
Pauzes verdienen zichzelf terug – neem rustmomenten op de juiste tijd
Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst – neem rust voor groei en ontdek je grond
Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn – ontdek waar jij je ‘goud’ aan wilt spenderen
Schenk de wereld je waardigheid – op pelgrimage naar en vanuit je hart
Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg – ontdek jouw Quantum Sufficit
Van keuzevrijheid naar gehoorzame vrijheid – leven vanuit visie
Kies voor nederige gewoontevorming – waarom het alledaagse je ver brengt
Durf onaf te zijn – een leven lang leren als medicijn tegen het streven
Rust in de praktijk ‒ afsluitende gedachten en handige aanwijzingen
Het boek combineert ervaringsverhalen wereldwijd met wetenschap, filosofie, kloosterwijsheden, spirituele inzichten en lessen uit de natuur. Elk hoofdstuk geeft praktische handreikingen voor werk en het leven. Hier volgen er vijf…
voor de harde werkers (die niet geloven in de scheiding werk en privé)
Intensief werken is topsporten – wanneer je maar achter elkaar doorgaat, gebruik je continue je ‘aandachtsspier’ en die kun je maar beperkt inzetten op een dag! In de topsport moet je soms een stap terug doen voor rust om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen zetten. Bergbeklimster Katja Staartjes, die als eerste Nederlandse vrouw de Mount Everest beklom, weet er alles van. Ze vertelt in De kracht van rust over het basiskamp, waar je elke keer weer naar moet terugkeren, wil je de top überhaupt kunnen halen. Uit onderzoek blijkt dat we 52 minuten geconcentreerd kunnen werken en daarna verslapt onze aandacht. Wil je de aandachtsspier gezond houden, neem dan voldoende rustpauzes. Begin maar eens met wat vaker gewoon even uit het raam te staren.
voor de nieuwsverslaafden (die elk nieuw splintertje nieuws op de voet volgen)
Wat suiker is voor het lichaam, dat is nieuws voor de geest. Elke keer een nieuwsfeitje is elke keer een shot dopamine. Daar word je op den duur niet gelukkiger van. Paniekverhalen zorgen voor een stortvloed aan cortisol en je lichaam raakt in een chronische toestand van stress. De Zwitser Rolf Dobelli (1966) pleitte ooit voor het opzeggen van je kranten abonnement en een stop op nieuwsgaring in je leven. Wie zich onthoudt van nieuws heeft minder verstoring, meer tijd, minder onrust, diepere gedachten en meer inzichten. Volgens Dobelli versterkt nieuws onze denkfouten vaak omdat het zoekt naar goedkope verklaringen voor gebeurtenissen, terwijl sommige dingen niet te verklaren en te begrijpen zijn. Hoe kun je dan wel omgaan met het nieuws? Kies een of twee onderwerpen waar je echt wat meer van wilt leren en verdiep je daarin. Lees het liefst een goed boek en kijk waar jij een lichter, vrijer en liefdevoller mens van wordt.
voor de somberaars (die het einde van de wereld nabij zien)
Jij bent niet alleen. Somberen is van alle tijden en het einde van de wereld is al vaak voorspeld. En zo is ook de zoektocht naar rust en ruimte middenin alle misère al van alle eeuwen. Wijsgeren, predikers en filosofen hebben zich er het hoofd al over gebogen. Beter is een handvol rust dan twee vuisten vol gezwoeg en najagen van wind, zei wijsgeer Prediker uit de Bijbel al. Dus ja, misschien bereid jij je op alle mogelijke manieren voor op het einde der tijden. Maar vergeet daarbij dan niet te rusten en te genieten van hen die je lief zijn. Schenk de wereld je waardigheid in plaats van je somberheid. Besmet je omgeving met kalmte in plaats van met haast. In het boek staan daar vele tips voor.
voor de eenzamen (die zich afvragen of iemand hen nog wel ziet staan)
Nee, eenzaamheid is niet weg te redeneren. Daar zitten diepe behoeftes achter waar je naar mag leren luisteren. Echte hulp bieden, is luisteren naar de ander. Zo luisteren dat de ander zichzelf voelt ’thuiskomen’ en zijn of haar verhaal weer op het spoor kan komen. Jij bent niet minder waard als je je eenzaam voelt. Je kunt ook naar jezelf leren luisteren – want vaak verdoven we onszelf bij eenzaamheid. Op de tweede trede van rust en stilte gaat het over de struikeling en de chaos in je leven. Durf onaf te zijn, leren Keltische kloosterlingen ons. In het boek kun je zien dat bekende mensen als rapper Typhoon hun eenzaamheid soms ook verdoofden. Toen ze ernaar leerden luisteren, bleek er leven na de pijngrens. Maar soms moet je daar eerst S.O.S voor roepen. Blijf niet alleen zitten met je eenzaamheid!
voor de hoogvliegers (die vaak haast hebben om hun doel te bereiken)
Beoordeel de dag naar wat je zaait in plaats van wat je oogst. Er bestaan geen onmogelijke tijdsplanningen, wel onmogelijke doelstellingen. In De kracht van rust staan wonderlijke verhalen van mensen die heel klein durfden te hopen en dromen – in rust – en die nieuwe werelden ontdekten.
Deze inspirerende persoonlijke tekst is rijk, bemoedigend en uitnodigend. Aandachtig te lezen, traag en rustig zoals een monnik door de kloostergangen schrijdt. Het boek nodigt je uit naar de innerlijke werkplaats te komen, daar waar je je soms alleen waant maar niet bent. Een prachtboek op hartsniveau!
Prof. dr. Gabriël G. Anthonio
Dit inspirerende boek is een echte uitdaging voor vele professionals. Nuchter en tegelijkertijd een aanmoediging tot vertrouwen in meer dan alleen de ratio.
Bart van der Vegte, adviseur publieke sector
De kracht van rust brengt mij naar de trage vragen van mijn leven en ons bestaan. Niet alleen wijst het boek naar je oneindige binnenwereld, maar richt een mooie blik naar buiten om van anderen te leren. Zo is rust geen kunst, maar een levenswijsheid!
Minella van Bergeijk, Directeur Tear Nederland
Dit boek is een ode aan rust en ontspanning. Zo nodig in de huidige digitale tijd met constante veranderingen.
Katja Staartjes, atlete, bergbeklimmer en trainer.
Prachtige bloemlezing aan inspiratie om jouw persoonlijke rustmomenten vorm te geven in deze hectische tijd.
Arthur Reuvers, directeur van de Stoutgroep
Ontdek meer over het boek en de leesbeleving.
Blijf op de hoogte