Terug naar het overzicht

Gooi de trossen los

Herken je dat? In je leven zijn er van die uitdagingen die vertrouwen vragen. Dat betekent dat je met mensen gaat samenwerken waarvan je je afvraagt of dat gaat lukken. Of je start met een project waarvan je je afvraagt of dat zichzelf wel kan bedruipen.
Natuurlijk mag je de kosten berekenen alvorens je met sommige zaken aan de slag gaat, maar er blijft altijd een onzekere factor, zowel in werk als privé.

Kan ik trouw beloven aan deze partner?
Wie zegt me dat ik genoeg energie houd voor deze klus?

In lastige tijden bezuinigen we vaak op dit soort uitdagingen. Het gevaar is dat het leven dan monotoon wordt, zonder enige vernieuwing. Kierkegaard vraagt zich in het boek De passieloze tijd af:
Zou er nog ergens iemand te vinden zijn die, al was het maar voor één enkel keertje, een verschrikkelijke stommiteit uithaalt?

Is er iemand die het risico op falen aan durft te gaan?
Het risico te vertrouwen?

Elk seizoen een vraag
Wanneer we vertrouwen, kunnen we daarin teleurgesteld raken. Die optie is reëel. Wanneer we vertrouwen, is er ook vernieuwing mogelijk. Deze wereld is op zoek naar mensen die deze vernieuwing aan durven gaan, met vallen en opstaan.

Zoek je inspiratie om te vertrouwen, ga dan aan de wandel en bekijk de bomen. Elk seizoen gaan ze een nieuwe fase in. Ieder seizoen vraagt om een andere vorm van vertrouwen. We gaan nu richting de herfst. De bomen laten hun vruchten en bladeren los en stellen de vraag: welke rijkdom heb jij te delen en los te laten?

Zo stelt elk seizoen een vraag. Ik schrijf erover in het bonushoofdstuk van De kracht van rust. Er komt dit najaar een jubileumeditie uit in een mooi hardcover formaat, inclusief dit bonushoofdstuk.

  • Herfst: Welke rijkdom heb jij te delen?
  • Winter: Nu je alles hebt gegeven, kun je ook ontvangen?
  • Lente: Met welk verlangen kom jij tevoorschijn?
  • Zomer: Hoe kan ik me met jou verbinden?

Avontuurlijk vertrouwen
Vertrouwen is geen gezapige toestand, het is een avontuur waartoe we steeds weer worden uitgenodigd. Een avontuurlijke rust die ons meeneemt op een weg van vernieuwing waar we steeds weer verfrist raken. Dit avontuur gaan we dit seizoen ook aan met ons team. Oude manieren van werken laten we los en we gaan nieuwe manieren van werken aan.

Een gedeelte van mijn bestaande werk gaat vanaf de start van 2024 verder onder een andere naam.

Nieuwsgierig naar dat proces? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, want daar houden we je op de hoogte. In ieder geval betekent het dat we met een grotere groep gaan samenwerken. Met vallen en opstaan gaan we samen leren hoe de rust te bewaren en uit te dragen. Een uitdaging!

Toen wij met ons gebedsteam afgelopen periode bij elkaar zaten, vierden we samen het avondmaal – een prachtig ritueel dat Jezus ons gaf, om de genade te vieren. Want willen we vertrouwen, dan hebben we de genade hard nodig. We pakten het druivensap erbij. Gooi gewoon alle trossen los. Ja, dat stond er echt! En we vierden met elkaar dat we mogen vertrouwen. Eenmaal buiten vielen de blaadjes. Ook de bomen gooien hun ‘trossen’ los. Ze laten het vertrouwde achter, op weg naar een nieuw begin.

In welk seizoen zit jij?
Welke vertrouwensvraag heb jij te beantwoorden?


 

Meer lezen:

  1. Bestel de jubileumeditie van De kracht van rust
  2. Schrijf je in voor de trainingsretraite dag Leven en werken vanuit vertrouwen die ik samen geef met Hanneke van der Meer.

 

Blijf op de hoogte

Het leven heeft al zoveel in zich, voordat wij er iets van ‘maken’.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.