Terug naar het overzicht

Een goede vader – wat is dat?

Vaders zijn essentieel in het leven van ieder mens – een vader schenkt aandacht en maakt iemand klaar om de wereld in te gaan. Een vader kun je ook voor iemand zijn als je zelf geen kinderen hebt. Hoe ontwikkel je vaderschap en deel je ervan uit? En welke rol speelt rust hierbij?

Emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio zegt het mooi: waar de moeder vaak zorgdraagt voor veiligheid binnen het gezin, speelt de vader een belangrijke rol in het slaan van bruggen naar buiten. Hij draagt eraan bij dat een kind kan loskomen uit de moederschoot; hij is een derde kracht die noodzakelijk is om een kind maatschappelijk ‘rijp’ te maken.

Een vaderfiguur leert je stappen zetten en doet voor wat het betekent om naar buiten te gaan. Op avontuur, zichtbaar durven zijn: dit is zo belangrijk in de ontwikkeling van een mens! Zelf heb ik in mijn eigen leven enorm veel gehad aan verschillende vaderfiguren die me daartoe uitnodigden vanuit mijn zijn. Dus niet: als ik wat presteerde was ik pas wat waard, maar: ik was al een voldoende en nu mocht ik uitstappen – toe maar, durf maar. Deze vaders leerden me moedige stappen te nemen, en veroordeelden me niet als dat niet lukte. Maar hé, dan nu ook met losse handen! Ga maar! Ja, vallen hoort erbij.

Wil je zo’n vader zijn, dan vergt dat aandacht voor jezelf. Heb jij als vader zelf ook vaderfiguren in je leven die je waarderen om wie je bent en van daaruit met liefde naar buiten sturen? Die je leren om te creëren vanuit zijn in plaats van presteren om te zijn? Je leeft in een tijd waar presteren de norm is en ook thuis wordt meer van je verwacht dan dertig jaar geleden. Veel vaders worstelen met deze prestatiedruk. Even stoom afblazen doe je als man vaak ook veel minder dan als vrouw. Ik-doe-het-wel-alleen is het devies.

De lat om te presteren mag lager. Dat wil niet zeggen dat je niet uitmuntend mag zijn in wat je doet en onderneemt. Graag zelfs – ontwikkelen en avonturieren hoort bij het leven. Maar leer creëren in plaats van presteren. Leven in plaats van streven. Het nemen van rust is hierin essentieel, zoals ik schrijf in het boek De kracht van rust. Prachtig om te zien hoeveel mannen ook geraakt zijn door dit Beste Spirituele Boek van het jaar 2021. ‘Ik dacht dat rust saai was,’ vertelde een ondernemer me laatst. ‘Nu pas ontdek ik wat voor avontuur er in de stilte zit. Manage the silence, not the action! – dan volgt het leven vanzelf.’

Ben je nieuwsgierig naar het boek: je kunt het hier bestellen. Ook is een een achtweekse leesbeleving via app of e-mail daarnaast mogelijk. Ook organisaties pakken de training inmiddels vaak op, zodat die collega’s die samen kunnen volgen.

En verder is het natuurlijk een prachtig cadeau voor vaderdag. Bedank de vaders in jouw leven die jou helpen om vanuit ontspanning zichtbaar te worden.

Blijf op de hoogte

Vanuit de stilte ga je dansen

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.