Terug naar het overzicht

De kracht van rust – gekozen tot beste spiritueel boek van het jaar 2021

Toen ik elke ochtend heel vroeg achter mijn laptop zat te schrijven, had ik niet kunnen vermoeden dat het boek De kracht van rust op precies het goede tijdstip zou verschijnen. Het enige wat ik wist tijdens het schrijven, is dat ik mezelf nog meer toestemming mag geven om echt te rusten, naast dat ik graag werk en in beweging ben. Dankbaar ben ik dan ook dat dit boek met de meerderheid van stemmen is verkozen tot het spirituele boek van het jaar 2021. 

Het boek staat vol eyeopeners over wat rust met je hersenen doet en hoe je anders kunt leren denken en bewegen vanuit rust. Er zijn twee highlights die daarin voor mij essentieel zijn. Daarom zijn de acht tegendraadse lessen voor mij ingebed in deze twee belangrijke principes:

Je hoeft er niet goed in te zijn

In de inleiding neem ik je mee in een zeer ongemakkelijk moment voor mezelf. Terwijl ik als stiltetrainer toch zou moeten weten hoe het moet, ga ik daar finaal de mist in en ren ik door de kloostergangen om op tijd te komen. Ik val keihard door de mand, om het zo maar te zeggen. Ik heb lang gedubd of ik dat voorbeeld erin moest zetten – zou ik dan nog wel geloofwaardig zijn? Dit is meteen de kern: om de lessen toe te passen, mag je met een glimlach naar jezelf kijken. De grootste slavendrijvers zijn wijzelf. Val door de mand en start met spelen. Het is niet maakbaar, we maken fouten, maar we staan gewoon weer op en proberen het opnieuw. Wat meer genade in het leven is de sleutel voor leven in plaats van streven.

Durf onaf te zijn

Natuurlijk zijn er altijd lezers die het boek direct in de ‘vingers’ willen hebben. Nou hoop ik natuurlijk ook dat we deze lessen leren toepassen – om die reden hebben we  ook een prachtige online training bij het boek gemaakt. Maar mocht je weer in perfectionisme vervallen, lees dan eerst het laatste hoofdstuk: durf onaf te zijn. Daar laat ik je zien dat een opgeruimd leven onder controle niet per definitie hetzelfde is als rust – soms zelfs tegengesteld! Ik neem je mee naar een avontuurlijke pelgrimszoeker die op zijn 80e nog leerde liefhebben. Je mag je comfortzone leren koesteren, maar vergeet geen nieuwe weides te ontdekken!

 #Alleensamenlerenwerusten

Samen leren rusten: dat is de slogan voor deze tijd – en daarom heb ik jou hard nodig. Laten we met elkaar een beweging van goede rust in gang zetten.

Met rust bedoel ik niet de afwezigheid van beweging.  Ik heb het over werken vanuit rust. Leven in plaats van streven.

Zie www.dekrachtvanrust.nl Hier lees je ook meer over de online leesbeleving bij het boek, waarmee je positieve reminders krijgt om rust te nemen.

Fotocredits: Eljee Bergwerf voor Tearfund

 

 

Blijf op de hoogte

Overal om je heen is ruimte als je je handen openvouwt. Kijk om je heen en adem de dag.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.