Dansen met vluchtelingen – dans jij mee?

Als je met vluchtelingen optrekt, kan de wanhoop je overvallen: hoe lang duurt het wachten nog? Maar als we samen dansen – de taal van de ontheemden – is er alleen nog het hier en nu. Dans mee voor vreugde en verbinding!

Beeldmerk_DansenvoorVrede
Neem Jabi…een jongen wiens dorp uitgemoord werd door IS. Hij vluchtte en zit al tijden zonder status. Op de opvanglocatie werden onlangs al zijn tanden uit zijn mond geslagen. En dat terwijl hij altijd lachte: zijn lach was het enige wat hem nog niet was afgenomen.

Of Zatifah…zij schreef een boek tegen haar regime en moest daarom vluchten. Maar is niet blij met haar boek. Nee, ze schaamt zich dat ze moest vluchten en haar familie moest achterlaten.

Dans!
Soms word ik wanhopig van deze verhalen van de mensen met wie ik wekelijks aan tafel mag zitten. Wanneer je dan ook nog de krant openslaat, zit je zuchtend aan je ontbijt. Voor je het weet reageer je uit angst, in plaats van uit verlangen.
Mijn verlangen – net als dat van veel mensen – is verbinding en vreugde, over taalgrenzen heen. En, hoe bijzonder, het zijn juist de vluchtelingen die me deze les leren! Het enige wat ze hoeven te doen is dansen! Dansen is de taal van de ontheemden. Als je vraagt wat ze missen, is het bijna altijd dit. Dansen zit hen in het bloed. 

Ontroerende magie
Als we hier in de wijk samen dansen met elkaar, is er magie. Allereerst is er verbinding zonder woorden. En dat is essentieel omdat we elkaar in het gewone leven heel vaak niet begrijpen vanwege de taalbarrière. Opeens communiceren we zonder woorden!
Daarnaast is er vreugde: mensen uit deze culturen dansen in een kring. Het is verbindend dansen. Alle zorgen van het hoofd worden als het ware onder de voet gedanst. Ik zie jongens die alles hebben verloren lachen. Dit is zo ontroerend: ook al is een mens alles kwijtgeraakt: blijkbaar is er in een hart nog ruimte voor vreugde!

Een hoopvolle tegenbeweging – Dansen met vluchtelingen
Deze ontroering, vreugde en verbinding is voor ieder mens. We hebben in een tijd van angstige verhalen en wantrouwen een beweging nodig die hoopvol samenzijn combineert met verbinding en vertrouwen. En dit is ook wat Gastgezin voor een vluchteling graag wil. Een jaar geleden meldden 26.000 gezinnen zich aan bij deze stichting, in het verlangen een duurzaam contact aan te gaan met een vluchteling. In samenwerking met Gastgezin voor een vluchteling lanceren we het project Dansen voor vrede: interculturele feesten met samen eten en interculturele muziek. Dit is een project dat is ingebed in een groter geheel, die gaat voor duurzame verbinding en vreugde. We starten op de Pauwenhof.

Dans mee!
Dans mee, want dit feest is ook voor jouw hart bedoeld. Zijn we niet allemaal op zoek naar vreugde en bestaansrecht? Laten we het dan samen beleven!

Geef je op – samen met een vluchteling –  voor het feest
Voor het startfeest op de Pauwenhof is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Als je wilt komen, stuur dat een mail via het contactformulier, dan ontvang je een persoonlijke uitnodiging in de komende maanden.

De avond bestaat uit een uitgebreid buffet en een geweldige dansavond met de band Trinity, DJ Michael Dawson en meerdere andere internationale muzikanten en na afloop een goodybag gemaakt door vluchtelingen. Ondergetekenden zijn jullie gastheer en gastvrouw, samen met een geweldig team aan (interculturele) vrijwilligers.

Mirjam van der Vegt en Jurrien ten Brinke,
initiatiefnemers project, gastgezin voor een vluchteling, zie ook: www.gastgezinvoorvluchteling.nl