Terug naar het overzicht

Burn-out… of gewoon vermoeid?

Je bent vermoeid, uitgeput; je hebt het gevoel dat je door je reserves heen bent. Wanneer je je langdurig chagrijnig of lusteloos voelt, heb je dan een burn-out of is er iets anders aan de hand? Lees over de vier kenmerken van een burn-out.

Een burn-out heb je niet zomaar; er gaat meestal een langdurige periode van steeds maar over je grenzen gaan aan vooraf. Dat gaat zo geleidelijk dat je het vaak niet eens doorhebt; voor veel mensen komt een burn-out dan ook vaak onverwachts.

De vier kenmerken bij burn-out – je hebt ze dan alle vier:

  1. Verlies van energie: lichamelijk, mentaal en emotioneel voel je je uitgeput.
  2. Verlies van zelfvertrouwen: je raakt van jezelf vervreemd, vindt jezelf niet veel meer waard.
  3. Cynisme: je denkt en spreekt negatief over jezelf, de ander, je werk en de samenleving.
  4. Verminderde effectiviteit: je wordt trager, kan je niet meer concentreren, vergeet dingen, je begint dingen uit te stellen, maakt onnodige overuren…

Wanneer je niet al deze kenmerken herkent en je je toch vermoeid voelt, kan er ook iets heel anders aan de hand zijn. In de winter hebben veel mensen last van een tekort aan vitamine D. Ga dus regelmatig naar buiten! We zitten gemiddeld 21 uur van de 24 uur per etmaal binnen, terwijl we zijn gemaakt als buitenmensen.

Een retraite biedt je de gelegenheid om enkele dagen tot jezelf te komen. Je brengt tijd buiten door en staat stil bij jouw situatie. Bekijk onze retraites.

Blijf op de hoogte

Gehaastheid maakt kunstenaars en heiligen kapot (Abt Christopher Jamison)

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.