Terug naar het overzicht

Balans: vijf praktische tips voor geven, ontvangen en loslaten

Het vinden van meer balans is vaak een zoektocht. Naar wat voor evenwicht zoek jij? Het gaat niet om hoeveel je doet of hoeveel mensen je helpt, maar of je vrede hebt in jezelf en daar natuurlijkwijs van overstroomt. Vergelijk je niet met anderen, maar zoek naar het evenwicht dat bij jou past. Vijf inzichten uit het boek Leven is leren.

  1. Ga naar buiten, verruim je perspectief

Als je naar buiten gaat, merk je hoezeer je deel uitmaakt van een groter geheel. In je brein ontstaat een gevoel van ontzag; er komen stoffen vrij die zorgen voor verbondenheid en kalmte. In welke zaken van je leven heb je ruimte, een breder perspectief nodig?

  1. Laat jezelf vullen tot je overloopt

Ken je de verschillen tussen een kanaal en een reservoir? Een reservoir wacht totdat het vol is, om vervolgens over te lopen. Zo deelt het zijn water uit, zonder er zelf onder te lijden. Door je op te stellen als een reservoir, houd je het langer vol. Waardoor raak jij gevuld?

  1. Zaai – deel je geld, inzicht en talenten

Wie leeft met open handen, vindt momenten om te zaaien in levens en situaties. Als je alles voor jezelf houdt, raak je verkrampt. Welke rijkdom heb jij ontvangen om weer door te geven?

  1. Zet je zintuigen aan het werk

In deze haastige maatschappij raken je zintuigen ‘verstopt’. Vaak merk je het aan je spieren, die zitten dan helemaal vast, op slot. Maar juist door aandachtig te proeven, te ruiken en te voelen merken we dat het leven dat ons is gegeven, goed is. Hoe kun jij vandaag je zintuigen aan het werk zetten?

  1. Schenk de wereld wie jij bent

Wat je niet hebt, kun je niet doorgeven. Als je blijft geven van wat je niet hebt ontvangen of van wat niet in jou zit, raak je opgebrand. Wees realistisch in wat wel en niet bij jou past. Een appelboom geeft appels, geen peren. Wat is jouw natuurlijke manier van ontvangen?


Meer lezen over balans? In het boek Leven is leren vind je 70 praktische lessen uitgewerkt voor het leven onderweg. Deze lessen zijn onderverdeeld in zeven thema’s, waar ‘balans’ er één van is.   

Blijf op de hoogte

Het leven heeft al zoveel in zich, voordat wij er iets van ‘maken’.

Mirjams Leestafel

Schrijf je in voor Mirjams Leestafel en ontvang inspiratie en onthaasting voor je dagelijks leven.